Nieuw-Vlaamse Alliantie


Transparante regeling voor dotaties koningshuis


(15/11/08)

Donderdag werd in de plenaire Kamer een wetsvoorstel in overweging genomen van N-VA-fractieleider in de Kamer Jan Jambon in verband met de dotaties voor de leden van de Koninklijke familie. Jan Jambon wil die dotaties beperken tot het staatshoofd, de weduwe of weduwnaar van het vorige staatshoofd en de eerste troonopvolger. Een week voordien is nog een tweede wetsvoorstel van hem in overweging genomen, waarmee hij wil zorgen voor meer transparantie in de begroting voor alle dotaties, zowel die van het koningshuis als die van Kamer en Senaat, het Grondwettelijk Hof, het Rekenhof etc.

Voor de dotaties van het koningshuis bevat het wetsvoorstel van Jan Jambon de volgende concrete elementen:

* Alleen het staatshoofd, de weduwe of weduwnaar van het vorige staatshoofd en de eerste troonopvolger krijgen nog een dotatie, dus niet de andere leden van de Koninklijke familie.
* Het staatshoofd krijgt een persoonlijke vergoeding die overeenkomt met het salaris van de Eerste Minister, de eerste troonopvolger een vergoeding die overeenkomt met het salaris van een federale minister. De weduwe of weduwnaar van het vorige staatshoofd krijgt een pensioen dat 60% bedraagt van de vergoeding van een federale minister.

* Deze persoonlijke vergoedingen zijn belastbaar en er moeten ook sociale bijdragen op betaald worden.

Wat betreft meer transparantie in de begroting stelt Jan Jambon het volgende voor:

* Er moet een onderscheid gemaakt worden tussen enerzijds de persoonlijke vergoedingen (zie boven) en anderzijds de werkingskosten.

* De dotaties voor de werkingskosten van het koningshuis (de zogenaamde civiele lijst), de Kamer en de Senaat, alsook een aantal instellingen zoals het Grondwettelijk Hof en het Rekenhof, moeten meer in detail in de begroting opgenomen worden tot op het niveau van de basisallocaties. Er is immers nood aan meer transparantie. Nu gaat er in 2008 bijvoorbeeld een kleine 10 miljoen euro naar de civiele lijst, maar niemand weet waar al dat geld precies naar toe gaat. De civiele lijst slaat immers op allerlei kosten: administratie, personeel, verwarming en onderhoud van paleizen, reiskosten, voertuigen etc.

* Alle werkingskosten verbonden aan de Koninklijke familie moeten onder één noemer worden opgenomen. Nu staan er voor maar liefst 16,7 miljoen euro kosten in de begroting onder andere departementen zoals Buitenlandse Zaken, Wetenschapsbeleid, Defensie en Binnenlandse Zaken.

Pas wanneer alle werkingskosten verbonden aan het koningshuis onder één noemer geplaatst worden en tegelijk in detail worden opgesomd in de begroting, kan het parlement ten gronde oordelen hoeveel middelen aan het koningshuis ter beschikking gesteld moeten worden.

Auteur:
Jan Jambon
N-VA-fractieleider Kamer

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be