Politie Groningen

Zaterdag 15 november 2008

Provincie Groningen, 15-11-2008

Groningen: dief dag later alsnog tegen de lamp

De politie heeft vrijdag aan de Siersteenlaan in Groningen een 32-jarige man aangehouden. Dit gebeurde op aanwijzen van winkelpersoneel. Zij herkenden de man van een incident een dag eerder. Toen had de man in de supermarkt de portemonnee van een klant weggenomen. Daarvan was al aangifte gedaan en waren bewakingsbeelden beschikbaar. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Groningen: bromfietser gewond

Een 16-jarige bromfietser uit Eexterveen is vrijdag gewond geraakt. De jongen reed over het fietspad van de Gotenburgweg in Groningen. Een 62-jarige automobilist uit Hoogezand wilde vanaf de Goteburgweg een bedrijfsterrein oprijden. Hierbij zag hij de bromfietser over het hoofd. De jongen probeerde nog te remmen, maar schampte de auto en kwam ten val. Hij belandde tegen een geparkeerde auto. Hij is met pijn aan zijn rug overgebracht naar het ziekenhuis. De bromfiets is meegenomen voor technisch onderzoek. De politie maakt een rapportage van de aanrijding.

Groningen: rijbewijs alcomobilist ingevorderd

De politie heeft vrijdagavond het rijbewijs ingevorderd van een 46-jarige automobiliste uit Groningen. Mede weggebruikers hadden de politie gealarmeerd. De vrouw reed slingerend over de Goeman Borgesiuslaan, zonder verlichting. Bovendien belandde ze meermalen op de verkeerde weghelft, ook als beide weghelften werden gescheiden door een talud. Op aanwijzen van mede weggebruikers kon de politie de vrouw op de Ketwich Verschuurlaan aanhouden. Zij bleek onder invloed van 1,3 promille alcohol. Op basis van het rijden onder invloed en het rijgedrag is het rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: vreemdeling tegen de lamp bij verlichtingscontrole

Bij een fietsverlichtingscontrole in de Nieuwe Ebbingestraat in Groningen is een 38-jarige vrouw aangehouden. De vrouw sprak geen Nederlands en kon geen identiteitsbewijs tonen. Hierop is zij aangehouden. De vrouw is met behulp van een tolk gehoord. Onderzoek wees uit dat de uit China afkomstige vrouw illegaal in Nederland verblijft. De vrouw moet binnen drie dagen het land verlaten. Bovendien moest zij 20 euro betalen voor het fietsen zonder licht.

Groningen: aanhoudingen na baldadigheid

De politie heeft vrijdagnacht op de Vismarkt in Groningen een 18-jarige Stadjer aangehouden. De man had eerder op de Grote Markt tegen fietsen aan staan trappen. Hij is toen aangesproken door agenten. De man reageerde recalcitrant. Hierop heeft hij een bekeuring gekregen. Even later herhaalde hij zijn actie op de Vismarkt. Toen hij door had dat ook dit door agenten was gezien, probeerde hij te ontkomen. Tevergeefs, de man werd aangehouden. De man is na verhoor met een gebiedsontzegging naar huis gestuurd.

Ook in de Gelkingestraat is een man aangehouden voor baldadigheid. Een 25-jarige inwoner van Leens had zich vervelend gedragen richting enkele vrouwen. Vervolgens schopte hij meermalen tegen verschillende winkelruiten. De ruiten sneuvelden gelukkig niet. De man verkeerde duidelijk onder invloed van alcohol. Hij krijgt een bekeuring voor baldadigheid en openbare dronkenschap. Hij is ter ontnuchtering ingesloten.

Haren: fietsster gewond

Een 13-jarige fietsster uit Eelde is vrijdag gewond geraakt aan haar enkel. Het meisje fietste over het fietspad van de Rijksstraatweg in Haren. Een achterop komende bromfietser raakte het meisje, waardoor zij ten val kwam. De bromfietser ging er vandoor. Het meisje is overgebracht naar het ziekenhuis. De politie stelt een onderzoek in naar de identiteit van de bromfietser.

Lageland: snelle automobilist rijbewijs kwijt

De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 48-jarige automobilist uit Delfzijl. De man reed met een snelheid van 130 km/uur over het Eemskanaal ZZ in Lageland. De maximum toegestane snelheid is hier 60 km/uur. De man is aan de kant gezet en moest zijn rijbewijs inleveren. De politie maakt proces-verbaal op.

Appingedam: controles vracht- en landbouwverkeer

De politie heeft vrijdagmiddag drie bestuurders bekeurd. Op de Holeweg in Appingedam werd een 17-jarige tractorbestuurder uit Meedhuizen aan de kant gezet. Zowel de tractor als de aanhangwagen vertoonden diverse gebreken, zoals ondeugdelijke verlichting en reminrichting, ontbreken richtingaanwijzers en reflectoren en ontbreken van spiegels. Bovendien kon de jongen geen tractorrijbewijs of identiteitsbewijs tonen. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor de reminrichting en het ontbreken van spiegels en remlichten.

Op de N33 bij Appingedam zagen agenten twee lengtetransporten rijden. Beide transporten reden in konvooi en waren voorzien van slechts één begeleider. Dergelijke transporten moeten op autowegen voorzien worden van eigen begeleiding. Bovendien ontbrak de markering en kon geen ontheffing worden getoond. Er wordt proces-verbaal opgemaakt voor het niet voldoen aan de voorwaarden van begeleiding.

Op de N362 bij Appingedam is een 30-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nieuw Scheemda aan de kant gezet. De man had achter de vrachtwagen een aanhanger en vervoerde stro. De combinatie bleek bij controle te lang. Bovendien stak de lading te ver uit en waaide er lading van de combinatie af. De man moest de combinatie inkorten, een deel van de lading afladen en de lading afdekken. Aangezien het bedrijf zich meerdere malen aan dezelfde feiten heeft schuldig gemaakt, is voor alle drie overtredingen proces-verbaal opgemaakt.

Leens: aanhouding na gesleep met hekken

De politie heeft vrijdagavond een 17-jarige jongen uit Kloosterburen aangehouden. Agenten kregen een melding dat in de Hoofdstraat in Leens een groepje jongeren met hekken had gesleept en ruiten van een leegstand pand hadden vernield. De politie trof de 17-jarige jongen op de genoemde locatie aan. Hij was daar samen met een aantal andere jongeren, die wisten te ontkomen. De jongen kon geen identiteitsbewijs tonen. Hierop is hij aangehouden. Hij mocht na verhoor het politiebureau verlaten. De politie onderzoekt wie verantwoordelijk is voor de vernielingen.

Grootegast: man gewond aan hoofd

Een 32-jarige man uit Jonkersvaart is vrijdagnacht gewond geraakt aan zijn hoofd. De man bezocht een café aan de Langeweg in Grootegast. De barman gebruikt regelmatig een hamer om tegen een bel te slaan. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden belandde de hamer vrijdagnacht tegen het hoofd van de 32-jarige man. Hij is met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis.

Ter Apel e.o.: verkeerscontrole

De politie heeft vrijdagmiddag op verschillende locatie in en om Ter Apel het verkeer gecontroleerd. Hierbij zijn de volgende bekeuringen uitgeschreven: niet handsfree bellen 94x), negeren rood verkeerslicht (2x), niet volgen voorsorteervak (1x), kleven (1x), overschrijden maximum snelheid (3x), rechts inhalen (1x).

Blijham: alcohomobilist betrokken bij aanrijding

De politie heeft vrijdagmiddag het rijbewijs ingevorderd van een 61-jarige automobilist uit Nieuwe Pekela. De man was betrokken geraakt bij een aanrijding. Een 32-jarige tractorbestuurder uit Blijham stak met zijn tractor en twee aanhangwagen de Oosteinde in Blijham over. Hij zag de automobilist hierbij over het hoofd. De automobilist botste op de aanhangwagen. Een getuige was het opgevallen dat de automobilist helemaal niet geremd had. Bij controle bleek de automobilist onder invloed van 1,6 promille alcohol. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Veendam: fietsendief aangehouden

Een 30-jarige Stadjer is vrijdagmiddag in Veendam aangehouden. De man had zich eerst opgehouden bij een leegstaand pand aan het Boven Oosterdiep. Een buurtbewoner had de man aangesproken. Hierop had de man een tas over de schutting gegooid en was er vandoor gegaan. Terwijl agenten uitkeken naar de bewuste man, werden zij aangesproken door iemand die zei dat zijn fiets zojuist was gestolen door een onbekende man. Het signalement van beide mannen kwam overeen. De man werd even later aangetroffen en is aangehouden. De fiets is teruggegaan naar de rechtmatige eigenaar. In de tas zaten goederen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De man is ingesloten voor nader onderzoek.

Muntendam: invalideauto vernield

Aan de John F. Kennedylaan in Muntendam is vrijdagavond een invalideauto vernield. Onbekenden hebben de auto op zijn kant gezet, waardoor een spiegel en een raam zijn vernield. De eigenaar zal aangifte doen. Getuigen hebben gezien dat twee jongens en een meisje verantwoordelijk zijn voor de vernieling. De politie stelt een onderzoek in.

Sappemeer: aanhouding na vernieling

De politie heeft vrijdagavond een 17-jarige jongen uit Wildervank aangehouden. De jongen had op de Scheepstimmerman in Sappemeer een windlicht uit een tuin weggenomen en tegen een 32-jarige man uit Sappemeer gegooid. De man liep hierbij schrammen op aan zijn rug. Het windlicht ging aan diggelen. Vervolgens was de jongen er op een fiets vandoor gegaan. De politie kon de jongen in de woning van zijn moeder aanhouden. De fiets is mogelijk van diefstal afkomstig en in beslag genomen voor nader onderzoek. De politie maakt proces-verbaal op.

Stadskanaal: automobilist zonder rijbewijs

Een 22-jarige automobilist uit Winschoten heeft vrijdagnacht twee bekeuringen gekregen. De man trok de aandacht van agenten, toen hij op de Atlantislaan in Stadskanaal stond te wachten voor een rotonde, terwijl er geen verkeer aan kwam. Bij controle bleek hij niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs en kon hij ook geen legitimatiebewijs tonen. De man kon met twee bekeuringen op het zak het bureau lopend verlaten.

Musselkanaal: beginnend bestuurder onder invloed

Een 21-jarige automobilist uit Tweede Exloërmond moest vrijdagnacht zijn rijbewijs inleveren. De beginnend bestuurder reed met een snelheid van 90 km/uur over de Aweg in Musselkanaal. De maximum toegestane snelheid is daar 50 km/uur. Bij controle bleek de man bovendien onder invloed van 1,7 promille alcohol. Hierop is zijn rijbewijs ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.