Rob Houwer opent Judith Wiersema's solo expositie "Competition"


Nieuwe solo expositie "Competition" van Judith Wiersema bij Jaski Art Gallery

AMSTERDAM, 20081113 -- Film producent Rob Houwer opent op zaterdag 15 november bij Jaski Art Gallery in Amsterdam de nieuwe soloexpositie "Competition" van beeldhouwster Judith Wiersema (www.judithwiersema.nl). De opening is van 16.00 tot 19.00 uur. Om 17.00 uur zal de expositie officieel worden geopend door Rob Houwer. De beelden in deze expositie weerspiegelen de strijd die vrouwen in "deze maatschappij" hoofdzakelijk voeren ten opzichte van de man.

Haar nieuwe voornamelijk aluminium beelden zijn "vrolijk" en strijdbaar. Zo laat het beeld "Competition" de vrouw zien in haar vrouwelijke kracht op blote voeten, in een krachtige positie en alle hakken bij wijze van hilariteit tussen de benen. Deze vrouw is dus heel bewust van haar eigen kracht en laat zien hoe absurd die hakken kunnen zijn. De originele beelden van Judith zijn voornamelijk in steen, hout of klei.

Judith: "De expositie heet "Competition" omdat ik in Parijs op Gare du Nord op mijn trein wachtte en me ineens realiseerde dat het thema "hakken" allerlei facetten uitdrukt! Mijn werk bestaat al twee jaar uit benen en soms met hakken. Ik heb altijd gezegd dat je met benen zoveel kan uitdrukken....... "de benen nemen", "je poot stijf houden", frivoliteit en vrolijkheid, een danspas of een spagaat; het vertegenwoordigt van alles. Mijn uitgangspunt van mijn inspiratie en mijn werk is mezelf..... Dus het zijn vrouwenbenen en de gevoelens en dilemma's die ik ervaar. Op Gare du Nord zag ik dat bijna iedereen platte schoenen droeg!!! Daar stond ik op mijn manolo`s.... te strompelen!!! Ineens zag ik alleen nog een Surinaamse vrouw op hakken en realiseerde mij dat hoe hoger de competitie voor de man, hoe hoger de hakken. Daar bedoel ik mee dat hoe rijker de echtgenoot of hoe hoger zijn rang of macht, hoe meer vrouwen de man heeft in bepaalde culturen. Des te groter de competitie voor de vrouw is, des te hoger de hak zal zijn die de vrouw probeert te dragen. Naast de ontzettende vrouwelijkheid en elegantie van de hak is er ook een vorm van afzien. De hak heeft absoluut meerdere kanten: Zo is het een uitdaging om op hoge hakken vooral je vrouwelijke kracht uit te stralen, maar zo kost het ook veel energie."

Jaski Art Gallery is sinds 1988 gevestigd in het hart van het Spiegelkwartier (Nieuwe Spiegelstraat 29). Jakski verzorgt exposities, soms ook in samenwerking met Musea, van CoBrA-kunstenaars als Alechinsky, Appel, Brands, Constant, Corneille, Lucebert, Pedersen, Reinhoud, Rooskens en Wolvecamp. Regelmatig krijgen hedendaagse kunstenaars de gelegenheid hun werk bij Jaski te tonen. Jaski exposeert ook o.a. op belangrijke beurzen als de TEFAF in Maastricht, pAn Amsterdam, Art Amsterdam (KunstRai), Realisme Amsterdam en ArtFair Den Bosch. Ook verzorgt de galerie eigen producties, zoals zeefdrukken, litho's, etsen en boeken.