Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Eindhoven, 29 mei 2008

Tromp internationaler dan ooit

Van zaterdag 15 tot en met zondag 23 november vindt internationaal muziekconcours en festival Tromp plaats in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. In deze editie staat het strijkkwartet centraal. Een record aantal deelnemers heeft zich aangemeld voor de muziekwedstrijd. Zo dingen maar liefst 21 kwartetten afkomstig uit vijf continenten mee naar de eerste prijs.

Overdag competitie, 's avonds festival

Gedurende het Tromp-concours zijn 's avonds in het Muziekcentrum bijzondere concerten te beluisteren van onder andere Endellion String Quartet en Amati Quartet. Het thema van dit muziekfestival is 'Four and more', oftewel strijkkwartet in verrassende combinaties met andere instrumenten en stijlen: van pop tot wereldmuziek en van jazz tot literatuur. Wat dat inhoudt is te beluisteren tijdens de Tromp Opening Night met twee beroemde strijkkwartetten Ethel en het Skampa Quartet. Ethel - America's favorite string band - treedt deze avond op met percussionist Colin Currie en een special guest die later bekend wordt gemaakt. De Tsjechische stemkunstenares en performer Iva Bittova vertolkt met het Skampa Quartet Janáceks Moravische liederen. Daarbij is dit de avond van de Amerikaanse/Nederlandse componist Steve Martland, tijdens Tromp composer in residence. Ethel en Colin Currie brengen samen zijn speciale opdrachtwerk in première.

De Grande Finale op zaterdag 23 november is het spannende besluit van het concours. De drie finalisten worden vergezeld door percussionist Colin Currie. Bijzonder wordt ook het juryberaad. Dan hoort u Steve Martlands Crossing the border voor de uitzonderlijke bezetting van zes strijkkwartetten!

Internationalisering
De 21 kwartetten die meedoen met het concours zijn afkomstig van maar liefst vijf continenten en Tromp behoort hiermee tot de grote, internationale muziekconcoursen van Europa. Frank Veenstra, artistiek manager van het muziekcentrum: 'Wij zijn erg blij met het hoge aantal deelnemers en de grote geografische spreiding. Er zijn 22 nationaliteiten, wat aangeeft dat de ingezette internationalisering van Tromp zijn vruchten afwerpt. En dat zie je ook aan de kwaliteit van de kwartetten.'

Nu de inzending gesloten is begint de taak van de zevenkoppige jury: aan de hand van geanonimiseerde cd-opnames beslist zij welke twaalf strijkkwartetten naar Eindhoven zullen afreizen. De jury bestaat uit voorzitter en musicoloog Emile Wennekes (Nederland), Ida Bieler (Duitsland), Anner Bijlsma (Nederland), Nicholas Corti (Zwitserland), Mary Rowell (USA), Radim Sedmidubsky (Tsjechië), Andrew Watkinson (Groot Britannië). In juli wordt de uitslag van deze eerste ronde bekend gemaakt.

KRO Klassiek is mediapartner.

www.trompinternational.nl

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht