Ingezonden persbericht



_____________________________________________

Prikkelende congresbundel over de Daad van Vrije Keuze

Den Haag, 7 oktober 2008 - Na de publicatie van het spraakmakende boek Een Daad van Vrije Keuze is nu de Engelstalige congresbundel Papers presented at the Seminar on the Act of Free Choice zowel in druk als elektronisch beschikbaar. Het boek laat zien hoe de overdracht aan Indonesië van Nederlands-Nieuw-Guinea, de huidige Indonesische provincie Papua, tot stand kwam. Het bevat onder meer een scherpe analyse van de omstreden VN volksraadpleging, die de geschiedenis is ingegaan als de Daad van Vrije Keuze. De prikkelende congresbundel is een bijzondere aanvulling hierop. Zij bevat de bijdragen van sprekers van het seminar, dat plaatsvond op 15 november 2005 in Den Haag.

De Nederlandse antropologen Leontine Visser en Jaap Timmer laten zien hoe de positie van de Papoease elite veranderde voor, tijdens en na de overdracht van het eiland aan Indonesië. De Australische historicus Richard Chauvel verkent hun politieke ideën, en hoe zij positie namen in het conflict tussen Nederland en Indonesië over de toekomst van hun land. De Britse historicus John Saltfort bespreekt de rol van de Verenigde Naties in de overgangsperiode en tijdens de Daad van Vrije Keuze. De Singaporese historicus Bilveer Singh analyseert de politieke structuur van het toenmalige Irian Jaya, de spanningen tussen dit gebied en Indonesië en het resulterende conflict. De bundel beschrijft verder hoe de dag daarna een meer publiek karakter krijgt. Er wordt onder andere een film vertoond en Amapon Jos Marey blikt terug op zijn tijd als Papoease ambtenaar in deze roerige dagen; het was een korte carrière die eindigde met verbanning uit zijn vaderland.

Het voorwoord is een waardevolle aanvulling op de verhalen van de sprekers van het congres. Het beschrijft hoe de veelbewogen congresdag verliep. Zo valt te lezen hoe er een discussie ontstond tussen critici van het boek Een Daad van Vrije Keuze en de Papoease deelnemers aan het congres. Ook wordt beschreven hoe het boek werd ontvangen door politiek, media en publiek. De bundel eindigt met een samenvatting van Een Daad van Vrije Keuze in het Engels en het Indonesisch.

Voor meer informatie en bestellen:
www.inghist.nl/Nieuws/Instituut/Publicatie/744 (bestelpagina gedrukte uitgave)
'De Papoea's van
westelijk Nieuw-Guinea' (alle publicaties beschikbaar zowel gedrukt als elektronisch)

Het ING maakt het verleden toegankelijk
Het Instituut voor Nederlandse Geschiedenis (ING) bevordert onderzoek naar de geschiedenis van Nederland. Het instituut ontsluit historische bronnen en maakt naslagwerken en databases. Het ING maakt deel uit van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). ____________________________________________

Noot voor de redactie,