Gemeente Zaanstad

17-10-2008
Uitvoeringsprogramma Cultuur vastgesteld
Extra geld naar De Kade, Zaans Museum, Zaansche Molen, Fluxus en de amateurkunst

Dinsdag is het activiteitenplan `Cultuur in Uitvoering' door het college van Burgemeester en Wethouders vastgesteld. Daarmee wordt duidelijk hoe Zaanstad de komende vier jaar verder wil werken aan cultuur. De sector krijgt een extra financiële impuls van EUR 251.000,-- om structurele knelpunten bij De Kade, FluXus, het Zaans Museum en Vereniging de Zaansche Molen te kunnen aanpakken. Ook de eerder vastgestelde bezuiniging op de amateurkunst komt te vervallen. Daarnaast wil het college zo optimaal mogelijk gebruik maken van (nieuwe) subsidiemogelijkheden van andere overheden.

Het gaat over het algemeen goed met de cultuur in Zaanstad. De voorzieningen en evenementen worden met een voldoende beoordeeld door het Zaanpanel en de bezoekersaantallen blijven stabiel of zitten in de lift. De Kade en Fluxus verkeren al enkele jaren in financieel `zwaar weer'. Deze twee organisaties krijgen samen met het Zaans Museum en Vereniging de Zaansche Molen een extra financiële impuls (zie schema). Het college van B&W heeft ook een voorgenomen bezuinigingsmaatregel van EUR 31.000 op de amateurkunst geschrapt. Deze verenigingen spelen namelijk een belangrijke rol in de Zaanse samenleving en zijn verbindend in de wijk en buurt. Daarom houden zij `hun steun in de rug' van de gemeente.

Zaanstad wil de komende vier jaar dóórgaan met activiteiten, die de cultuurparticipatie van jongeren helpen verhogen. Scholen in het basisonderwijs zijn tevreden over het huidige aanbod, maar leerlingen van het voortgezet onderwijs willen méér zelf doen en ervaren. De gemeente kan hierbij gebruik maken van middelen uit het nieuwe landelijke Fonds Cultuur Participatie, dat in de plaats komt van de oude stimuleringsregeling cultuurbereik. Met behulp van dit fonds kan de gemeente ook méér doen op het gebied van versterking van amateurkunst en volkscultuur. De gemeente dient voor 15 november 2008 een aanvraag in bij het Fonds.

De middelen, die Zaanstad vanaf 2008 krijgt voor beeldende kunst en vormgeving, geven extra armslag om nieuwe activiteiten te kunnen ontwikkelen. Gedacht wordt aan regionale projecten en activiteiten in samenwerking met het Zaanse bedrijfsleven.

Het Zaanse erfgoed is tot ver over de stadsgrenzen bekend. De gemeente wil het erfgoed voor de toekomst waarborgen en beter benutten voor de stad. In het kader van externe subsidieverwerving richt de aandacht zich vooral op de Zaanse Schans en het Hembrugterrein. Verder wordt gewerkt aan het verder promoten en uitbouwen van de European Route of Industrial Heritage (ERIH) als belangrijke regionale erfgoedroute. Ook de viering van 200 jaar stadsrechten van Zaandam in 2011 is een kapstok om erfgoed en cultuurhistorie extra onder de aandacht te brengen.
Het complete uitvoeringsprogramma is op de website van gemeente Zaanstad terug te vinden onder sport, cultuur en toerisme.

Het extra cultuurbudget van EUR 251.000 wordt als volgt verdeeld:

De Kade EUR 100.000 *
Centrum voor Kunsten, Fluxus EUR 50.000**
Vereniging de Zaansche Molen EUR 45.000
Zaans Museum EUR 25.000
Handhaven subsidie voor amateurkunst EUR 31.000


* = onder voorwaarde dat de gemeente instemt met het nieuwe bedrijfsplan en de toekomstvisie voor de Kade.

** = op basis van de resultaten van de uitvoering van het beleidsplan wordt de hoogte bepaald.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Elly Klut, Afdeling Communicatie, 075 - 6552414 of 06 - 1502 8930, e-mail e.klut@zaanstad.nl