Hollands TIJ verzoekt om ongeldigverklaring waterschapsverkiezingen


ROTTERDAM, 20081115 -- In navolging van de partij Ons Water, die meedoet in de Brabantse Delta, zal Hollands TIJ aanstaande maandagochtend de stembureaus van de waterschappen waarin Hollands TIJ deelneemt verzoeken om de lopende verkiezingen ongeldig te verklaren. Het gaat om de stembureaus van Hollandse Delta, Schieland en de Krimpenerwaard en Delfland

Het stembiljet, waarop het geboortejaar van de kiezer moet worden ingevuld, dient namelijk overeen te komen met de barcode op de retourenveloppe. Uit die barcode kan het geboortejaar van de kiezer worden afgelezen. Komt die niet overeen met het op het kiesbiljet ingevulde geboortejaar, dan is de stem ongeldig.

Het bezwaar van Ons Water en Hollands TIJ is in de eerste plaats dat dit veel beter via de media gecommuniceerd had moeten worden. Bovendien staat er geen duidelijke waarschuwing op de envelop. Er staat alleen 'Houd uw stempakket bij elkaar in deze envelop'. Volgens Hollands TIJ had daar op zijn minst in koeienletters op moeten staan 'Verstuur uw stembiljet in de bijgeleverde retourenvelop. Anders is uw stem ongeldig!', vergezeld door een duidelijke toelichting op de bijgeleverde kandidatenlijst (waarin met nadruk wordt gewezen op de mogelijkheid bij verwarring een vervangend stembiljet aan te vragen).

Hollands TIJ treft op dit moment de voorbereidingen voor een kort geding dat Hollands TIJ zal aanspannen indien de stembureaus ons verzoek niet inwilligen. Hollands TIJ is reeds in overleg getreden met Ons Water om dit kort geding gezamenlijk te voeren.

Het is de zoveelste fout in de verkiezingsprocedure bij deze waterschapsverkiezingen. Al eerder deponeerde Hollands TIJ een klacht bij de staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat over het ontwerp van het kiesbiljet, dat partijen met veel kandidaten bevoordeelt. Omdat de staatssecretaris op deze klacht nog geen reactie heeft gegeven zal Hollands TIJ deze klacht eveneens meenemen in het verzoek aan de kiesbureaus en in het te voeren kort geding.

Hollands TIJ wil de waterschapsbesturen en daarmee de waterschapsverkiezingen afschaffen en de waterschappen onderbrengen bij Rijkswaterstaat. Volgens Hollands TIJ kunnen op die manier de lasten voor de burger verlaagt worden. Daar is nu nog een argument bijgekomen, aldus een woordvoerder van Hollands TIJ: "de waterschappen blijken niet in staat om op een behoorlijke manier verkiezingen te organiseren".

Voor het geval verkiezingen ondanks de protesten toch doorgang vinden, dienen Ons Water en Hollands TIJ bij de stembureaus ook het verzoek, en zonodig de eis, in om bij het tellen van de stemmen niet te volstaan met het noemen van het percentage aan ongeldige stemmen, maar ook te inventariseren en bekend te maken wat de uitslag zou zijn geweest indien de ongeldig uitgebrachte stemmen geldig geweest waren.

http://www.hollandstij.nl





ingezonden perbericht