Eurodogshow: verrassende persmap met pakkende cases

28/10/2008 16:38

KORTRIJK XPO

Op zaterdag 15 en zondag 16 november 2008 vindt voor de 45ste keer de Eurodogshow plaats in Kortrijk XPO. Naast de vele rassenkeuringen en het showgedeelte voor de gepassioneerde hondenliefhebber, zijn er tal van attracties en belevenissen voor het grote publiek en vooral voor gezinnen met kinderen.

1. Algemene informatie

Het opzet van de manifestatie is dubbel.
* Enerzijds gericht naar een gepassioneerd publiek waarbij de eigenaars van 3000 rashonden zich inschrijven in de vele keuringen en shows.
* Anderzijds wil de show ook een promotie zijn voor de hond en zijn plaats in het gezin. Zo kan het grote publiek op Eurodogshow meer dan 200 hondenrassen ontdekken en hen aan het werk zien in een breed aanbod van randevenementen.

Op Eurodogshow kan de bezoeker natuurlijk ook de nieuwste hondensnufjes en -accessoires ontdekken. Op meer dan 70 commerciële standen verspreid over de verschillende hallen is ook aankoop mogelijk. Zo zijn er standen met voeding, hondenspeeltjes, kunst en zelfs exclusieve kledij. De volledige lijst van standhouders vindt u in bijlage terug.

NIEUW!
Voor het eerst is er een nauwe samenwerking tussen Eurodogshow en Kinepolis. Op beide evenementendagen worden de films "Beethoven" en "Underdog" getoond in Kinepolis Kortrijk. Op vertoon van het inkomticket van Eurodogshow krijgt men voor deze films een korting (¤4 in plaats van ¤5).

Eurodogshow:
- zaterdag 15 en zondag 16 november 2008 van 9u tot 18u
- Kortrijk Xpo
- toegangsprijs: ¤ 9 voor volwassenen, kinderen -12 jaar: ¤ 4.

2. Mens & Dier: enkele "pakkende" cases.

Primeur: "blauwe hond" gespot op Eurodogshow 2008
Op Eurodogshow worden er verschillende rassen gekeurd op schoonheid en prestatie. Maar een blauwe hond is toch wel een unicum zou je denken-
"De Blauwe Hond" is uiteraard geen hondenras maar de benaming van een project ter preventie van bijtongevallen, geschikt voor gezinnen met kinderen jonger dan 6 jaar.
Waarom de Blauwe Hond?
Kinderen en honden zijn echt een heel plezante combinatie. Honden zijn voor kinderen een speelmaatje, een vriendje dat troost kan bieden en bewezen positief voor hun ontwikkeling is.
De medaille heeft echter wel een keerzijde. Uit heel wat studies blijkt dat kinderen door hun eigen huishond worden gebeten. De ongevallen doen zich voor in allerlei dagdagelijkse situaties, die evenwel kunnen vermeden worden. De Blauwe Hond is daarvoor een handig leerinstrument.
Waarom als logo een "blauwe" Hond?
In verschillende Europese landen worden (werden) rassen of types van honden geviseerd als 'gevaarlijk' op basis van hun grootte, uiterlijk, lichaamsbouw, gespierdheid. In tegenstelling tot de berichtgeving in de media blijkt uit wetenschappelijk onderzoek dat er geen bewijs is dat het ene ras meer of minder kans maakt om een kind te bijten. Daarom koos men voor dit project een Blauwe Hond.
Wat doet de Blauwe Hond?
De Blauwe Hond leert kinderen en hun ouders via een interactief CD spel om risicosituaties te herkennen. Kinderen leren ook op een veilige manier met hun hond om te gaan in die omstandigheden. De Blauwe Hond zal tijdens Eurodogshow 2008 het spel toelichten in het kinderdorp in Rambla. Kinderen zullen het spel kunnen spelen op de computer.
Meer info: www.blauwehond.be

Ontmoet Thierry met zijn Superhond Skippy op Eurodogshow 2008
Wie een beetje hondenliefhebber is, kent zeker het programma Superhond op VTM. In 2008 werd Skippy, een kleine, zwarte Terriër, verkozen tot superhond 2008. Op zondag 16 november komt hij samen met zijn baasje Thierry Eurodogshow bezoeken. Wil je dit ook niet missen, kom dan zeker op zondagnamiddag naar de stand van het hondenblad WOEF in hal 6 en ontmoet het beroemde duo in levende lijve.

Jachthond legt verleden van demente dame bloot
"Will to Please", een trainingsclub voor Retrievers verzorgt reeds meerdere jaren de jachtdemonstraties op Eurodogshow. Voorzitter Etienne Wallaert maakte met zijn hond "Vince van 't Hof Pierlapont" reeds veel mee. Zo draagt Vince de titel van Belgisch, Luxemburgs en Internationaal kampioen in de combinatie jacht / schoonheid. Toch maakten Vince en Etienne een uitzonderlijk moment mee:
Op een zomerse namiddag werd Will to Please uitgenodigd in een bejaardentehuis, een activiteit die wel vaker wordt gedaan om bejaarden met honden in contact te laten komen. Vince werd onmiddellijk aangetrokken door een zwaar dementerende dame die reeds meerdere maanden volledig in zichzelf gekeerd was. Alle contact met de mevrouw was onmogelijk. Verschillende therapeuten hadden er al hun tanden op stuk gebeten. Niet alleen Vince was nieuwsgierig, ook de dame bleek te reageren op de aanwezigheid van de hond. Na de demonstratie in het rusthuis begon de dame Vince te strelen. Begeleiders en therapeuten trokken hun ogen pas echt open toen de dame na 3 maanden stilzwijgen tegen de hond begon te vertellen over vroeger. Etienne bekent dat ook hij een traan wegpinkte bij het zien van dit uitzonderlijke contact tussen mens en dier.

Niet alleen deze gebeurtenis maar de vele humanitaire acties waar honden worden ingezet om mensenlevens aangenamer te maken of te redden, zijn het resultaat van de inzet van honden en hun baasjes. Wie een staaltje van hun kunnen wil zien, kan op Eurodogshow 2008 terecht: "Will to Please" is aan het werk in de erering in hal 6 op zondag 16 november van 11u15 tot 12u00 en van 14u15 tot 14u45.
Meer informatie: www.willtoplease.be.

Hond redt leven van suikerpatiënte
Op Eurodogshow worden de demonstraties van de blindengeleidehonden verzorgd door "De Vrienden der Blinden". Daarbij tonen blinden wat hun viervoeter kan en hoe zij worden opgeleerd. De doorlopende demo's in de Rambla zijn interactief. De bezoeker kan geblinddoekt zelf ondervinden hoe het voelt om volledig te vertrouwen op een hond voor het volgen van een parcours. De Vrienden der Blinden uit Koksijde leiden honden op die worden ingezet bij mensen met een visuele of andere lichamelijke beperking.
Kris Bastiaensen, medewerker van "De Vrienden der Blinden" vertelt: "een suikerpatiënte kreeg een hond via onze organisatie. De dame was haar zicht verloren door de suikerziekte en kon haar leven zelfstandig verder zetten door de hulp van haar hond. De band tussen haar en haar hond werd zo sterk dat de hond een soort zesde zintuig ontwikkelde. Telkens de suikerspiegel van de vrouw te laag werd, legde de hond zijn pootje op haar knie. Zo wist de dame dat ze haar suikerspiegel moest controleren. Blijkbaar scheidt een suikerpatiënt bij een te lage suikerspiegel een subtiele acetongeur af die opgevangen werd door de hond. Dergelijk gedrag werd niet aangeleerd maar was een gevolg van de intense band tussen de hond en zijn baasje. De hond werd aangeleerd nooit naar de slaapkamer te gaan. Toen zijn baasje in haar kamer in nood verkeerde door een te lage bloedsuikerspiegel, trad haar hond de regels "met de poten". Hij kon de dame verwittigen en zo erger voorkomen."
Meer informatie: www.vriendenderblinden.be

Gedeelde hondenpassie versterkt Linda's familieband
Linda Van den Broecke is moeder van twee dochters, Kristine en Laura. Op 1 september 1999 verloor zij haar echtgenoot Philippe aan de gevolgen van kanker. Van kinds af aan was ze al een grote dierenvriend. Ze is dan ook vegetariër uit pure dierenliefde.
Het verlies van haar man deed Linda zoeken naar een hobby die ze liefst van al kon delen met haar dochters. Algauw werd het bij Linda thuis een echte beestenboel. In 1996 kwamen er 3 vissen in huis en deze waren de voorbode van een hele dierenfamilie. Intussen heeft het gezin ook een poes, dwerghamsters, cavia's, konijnen, en 7 hondjes: 1 Maltezer en 6 Havanezertjes (klein en redelijk zeldzaam hondenras). De hondjes gaan 2 keer per week op gehoorzaamheidstraining. Daarnaast wordt er druk geoefend voor het Doggy Dancing en met 1 van de kleine rakkers wordt er zelfs Agility gedaan. Linda's grootste hobby is intussen Doggy Dancing geworden en daarvoor komt ze graag naar de Eurodogshow. U kunt Linda met haar Havanezertjes aan het werk zien tijdens de Doggy Dance op zaterdag van 9u tot 15u15. Op zondag zijn er nog demonstraties van de beste Belgische combinaties van 12u tot 13u00 en van 15u30 tot 16u.
Meer informatie over Linda, haar familie en haar hondjes: www.felici-animali.be
Contact: Linda Van den Broecke: felicianimali@hotmail.com

3. Een overzicht van de demonstraties op Eurodogshow 2008

* Junior & senior handling competition
In samenwerking met de Belgische Show Handling club startte Eurodogshow indertijd als eerste in België met "Junior Handling". In deze tak van de show worden niet de honden, maar wel degelijk de handlers (persoon die de hond voorstelt en hem begeleidt in de presentatie) beoordeeld. Vele ouders vonden het tof dat hun kinderen zich konden meten met elkaar, maar na een tijdje wilden de ouders ook wel eens weten wat ze waard waren en werd de "Senior Handling" opgestart. Een internationaal gebeuren met juryleden uit België en Engeland.

* Internationale Agility competitie
700 honden in 2007 en maar liefst 800 honden dit jaar zullen hal 5 op stelten zetten met hun combinatie van snelheid en spektakel. Agility kan je vergelijken met jumping bij paarden. Tegen een topsnelheid en met de grootste behendigheid leggen verschillende rassen een parcours af. De Agility 2008 belooft de grootste competitie ooit te worden op Eurodogshow en is trouwens uniek in België.

* NIEUW! Internationale Fly Ball competitie
Voor het eerst vindt de Europese competitie Flyball plaats op Eurodogshow. Flyball betekent topsport en spektakel en is een teamsport waarbij 4 honden om de beurt over 4 hindernissen naar een toestel rennen. In dit toestel zit een tennisbal. De hond laat met een druk van de voorpoten de bal uit het toestel springen en moet de bal zo vlug mogelijk naar zijn baasje brengen.
Zowel Flyball als Agility worden enorm goed gesmaakt door de vele kijklustigen die genieten van dit fantastische spektakel.

* Demonstraties blindengeleidehonden
De opleidingsschool van Koksijde demonstreert het opleidingsprogramma van blindengeleidehonden. De demonstraties zijn interactief: de bezoekers van Eurodogshow worden uitgenodigd de plaats in te nemen van de blinde. De demonstraties vinden plaats in Rambla.

* Demonstraties mindervalidehonden
De vereniging "Hachiko" toont ons op zondag wat er allemaal kan gerealiseerd worden met honden & andersvaliden. "Hachiko" zet zich niet alleen in voor de dieren en hun baasjes maar ziet er ook op toe dat zoveel mogelijk openbare gebouwen uitgerust zijn om andervaliden goed te kunnen ontvangen.

* Demonstraties jachthonden
De West-Vlaamse vereniging "Will to Please" toont ons op zondag hoe een jachthond opgeleid en getraind wordt. "Will to Please" werkt steeds met alle Retriever rassen. Op Eurodogshow kan de bezoeker een demo van deze rassen bijwonen.

* Doggy Dance Competitie
Tijdens een internationale competitie op zaterdag demonstreren honden met hun baasjes de mooiste danscombinaties. Tijd noch moeite worden gespaard voor het instuderen van ingewikkelde dansen, waarbij de hond harmonieus zijn baasje volgt in een opeenvolging van bewegingen op passende muziek. Doggy dance is er voor alle leeftijden. Zeer ontroerend hoe jonge deelnemertjes reeds perfect de knepen van het vak beheersen! Op zondag worden nogmaals dance demo's gegeven door de beste Belgische combinaties.

* Wedstrijd gehoorzaamheid
Meer dan 160 honden ijveren 2 dagen lang om de titel van "meest gehoorzame hond" te verdienen. Tijdens verschillende onderdelen worden de honden gejureerd om zo hoog mogelijk in de uiteindelijke ranking te verschijnen.

* Demonstraties waak- en verdedigingshonden
Op Eurodogshow 2008 ziet u een staaltje van verdedigingswerk van het hoogste niveau. De honden demonstreren samen met hun baasjes verschillende technieken en indrukwekkende aanpakken bij het inrekenen van indringers.

4. Gespecialiseerde informatie: de schoonheidswedstrijden. (Eurodogshow for passionates)

In 1964 begon Eurodogshow louter als een hondenshow waar verschillende rassen gekeurd werden. In de loop van de jaren kwamen er talrijke activiteiten bij maar de hondenkeuring maakt nog steeds een belangrijk onderdeel uit van intussen de 45ste editie van Eurodogshow.

In de 24 verschillende ringen vellen 51 keurders uit 15 landen hun oordeel over verschillende rassen. Deze tentoonstelling vindt plaats onder de reglementen van FCI (Fédération Cynologique Internationale) waarvan België stichtend lid is. De honden worden gekeurd op verschillende criteria: uiterlijk, kleur, stand, gangen,-

De honden worden in volgende klassen ingedeeld:

* Babyklasse: voor honden van 4 tot 6 maanden.
* Puppyklasse: voor honden van 6 tot 9 maanden.
In de Baby- en puppyklasse worden slechts de kwalificaties 'veelbelovend', 'belovend' en 'voldoende' gegeven.
* Jeugdklasse: Voor alle honden van 9 tot 18 maanden.
* Open klasse: Voor alle honden vanaf 15 maanden.
* Intermediaire klasse: Voor alle honden van 15 tot 24 maanden.
* Gebruikshondenklasse: minimum leeftijd 15 maanden.
Open voor de honden van de rassen onderworpen aan werkproeven, die een klassementsprijs(kwalificatie) of een C.Q.N./W.G.H. behaalden in een open C.A.C.- wedstrijd, eigen aan het ras. De exposant moet telkens het attest (of een kopie) conform aan het F.C.I.-model toevoegen, zoals het hem wordt afgeleverd door de Centrale Nationale Organisatie van het land waar hij verblijft (K.M.S.H., V.D.H., S.C.C., R.v.B., enz.). Dit attest vermeldt het type van de proef en of het resultaat geldig is voor deze klasse. Wanneer het attest niet bij het inschrijvingsformulier gevoegd is, wordt de hond automatisch in open klasse ingeschreven. Windhonden, Samojeden, Siberian Husky, Groenlandhond en Alaskan Malamute zijn ook toegelaten als ze in het bezit zijn van het nodige certificaat volgens FCI-model)
* Kampioensklasse : minimum leeftijd 15 maanden.
Open voor honden die een Internationale of Nationale Schoonheidskampioentitel behaald hebben.
* Veteranenklasse : voor honden ouder dan 8 jaar.
Deze klasse komt in aanmerking voor beste van het ras.
* Koppelklasse: Voor twee honden van dezelfde variëteit maar van verschillend geslacht welke eigendom zijn van de exposant.
* Groepsklasse: voor minstens drie honden van dezelfde variëteit zonder onderscheid van geslacht, die eigendom zijn van de exposant.
Om in de koppelklas of de groepsklas te kunnen meedingen moeten alle honden ook ingeschreven zijn in één der klassen van individuele mededinging. Klassen van individuele mededinging zijn dus de klassen vermeld hierboven. (Babyklas, puppyklas, enz..) Raadpleeg de desbetreffende reglementen van de K.K.U.S.H. en de F.C.I. voor de definitieve toekenning der Nationale en Internationale Kampioenschappen.

De hond die als beste van zijn rasgroep wordt aangeduid komt achteraf in competitie met de besten der andere rasgroepen en dingt dan ook mee naar de zo begeerde titel van BESTE HOND, BESTE PUPPIE EN BESTE JEUGDHOND VAN EURODOGSHOW 2008!

Als grootste Belgische show mocht Eurodogshow de jongste vijf jaar een groei optekenen van zo'n 37% bij de inschrijvingen van de honden. Een ontegensprekelijk succes in een markt die te kampen heeft met dalende inschrijvingen.
Voor de komende editie verwachten we zo'n 3000 honden voor de schoonheidswedstrijden en 1500 honden voor alle randactiviteiten.

Eurodogshow is een internationaal, zeg maar wereldgebeuren: 51 professionele juryleden uit 15 landen beoordelen alle rashonden.
Dat Eurodogshow geen inspanning schuwt,
bewijst het feit dat er juryleden worden overgevlogen uit o.a. Rusland, USA, Finland, Zweden, Portugal, Spanje, Indonesië, Hongarije, en vele andere landen.
Ook
de hondeneigenaars zelf (deelnemers aan de wedstrijd) zijn zeer internationaal want 53% is afkomstig uit het buitenland en meer specifiek uit 24 verschillende landen.

5. Praktisch

Eurodogshow 2008
45ste editie

Data en openingsuren:
zaterdag 15 november 2008, van 9 tot 18 uur
zondag 16 november 2008, van 9 tot 18 uur

Toegangsprijs:
- 9 EUR/persoon
- 4 EUR/kind jonger dan 12 jaar

Plaats:
Kortrijk Xpo (hallen 1, 2, 3, 4, 5, 6 en Rambla)
Doorniksesteenweg 216, 8500 Kortrijk - België
Tel. +32 (0)56 24 11 11 - fax +32 (0)56 25 77 31 - Gratis nummer (enkel voor België): 0800/92 422
marieliesmaes@kortrijkxpo.com - www.eurodogshow.be
Toegang via hall 1 en via hall 3

Route:
autosnelweg E17 Antwerpen-Gent-Kortrijk, uitrit nr. 2 Kortrijk-Zuid "Expo"
Kortrijk Xpo is ook voor buitenlandse bezoekers gemakkelijk te bereiken via de weg, met de trein of met het vliegtuig.

Aanbevolen parkings:
Parking P1-P2-P3-P4-P5-P6-P7
Prijs ticket: 3 EUR - te betalen aan de gele automaten op de parkingterreinen, of door gebruik van uw Visa-kaart bij het in- en uitrijden van de parking.

Horeca:
- Restaurant in het Kortrijk Xpo Meeting Center, palend aan hall 1
- Bar Atrium in het midden van de hallen 1-2-4

Hotels:
Wenst u na uw beursbezoek in Kortrijk te overnachten? Op www.kortrijkxpo.com vindt u een volledige lijst met een selectie van aanbevolen hotels in Kortrijk en omstreken.

Organisatie:
VZW Vlaanderens Rashondenfestival in samenwerking met Kortrijk Xpo
Doorniksesteenweg 216
8500 Kortrijk (België)
Tel. +32 (0) 56 24 11 11
Fax +32 (0) 56 25 77 31
E-mail: marieliesmaes@kortrijkxpo.com
Web: www.eurodogshow.be

Contactpersonen:
VZW Vlaanderens Rashondenfestival: Bruno Misselyn
Verantwoordelijke standen: Marielies Maes
Exhibition Assistant: Inge Hoste
Directeur Kortrijk Xpo Organizations: Nadine Coudyser

Voor eventuele hyperlinks en bijlagen:
Zie het origineel