Ingezonden persbericht

Overweldigende belangstelling voor infodagen emigratie naar Zweeds Dalarna

Zweden is niet alleen enorm populair onder Nederlandse vakantiegangers, ook onder Nederlanders die willen emigreren is Zweden erg in trek. Dat de regio Dalarna tot de meest populaire emigratiebestemmingen van Zweden behoort, blijkt uit het aantal aanmeldingen voor de jaarlijkse Dala Infodag. Speciaal voor Nederlanders met serieuze emigratieplannen komen diverse sprekers uit de regio naar Breukelen om op 16 november een informatiedag over wonen en werken in Dalarna te organiseren. Al snel is echter het maximale aantal aanmeldingen bereikt en besluit Regio Dalarna een extra informatiedag in te lassen op zaterdag 15 november in Utrecht.

Om geïnteresseerden de gelegenheid te geven antwoord op vragen te krijgen die samenhangen met een mogelijke emigratie organiseert de regio Dalarna twee gratis Dala Infodagen met diverse workshops over emigratie naar de Zweedse regio. Om de enorme belangstelling van Nederlanders tegemoet te komen is aanvankelijk één informatiedag op zondag 16 november gepland tussen 10.00-16.00 uur in het van der Valk Hotel in Breukelen. De belangstelling voor de regio blijkt echter zó groot, dat de organisatoren na 130 aanmeldingen, waaronder 70 gezinnen, besluiten een extra Dala Infodag op zaterdag 15 november aan te bieden. Deze vindt op het zelfde tijdstip in het President Hotel te Utrecht plaats.

Dat steeds meer Nederlanders hun biezen pakken en Nederland verruilen voor "Het hart van Zweden" zoals de 250.000 inwoners tellende regio Dalarna ook wel genoemd wordt, is de organisatoren van het door de EU gesteunde project Ontdek Dalarna al langer bekend. Na deelname aan de emigratiebeurs in maart 2007 hebben 8 gezinnen zich in de regio gevestigd. In maart 2008 ligt het totale aantal in Dalarna gevestigde Nederlanders op circa 230. Naar verwachting komen daar in de komende 3 maanden nog circa 6 gezinnen bij. De overweldigende interesse voor de Dala Infodagen heeft echter zelfs projectleider Patricia van Trigt verrast.

Op de Dala Infodagen wordt uitgebreid aandacht gegeven aan het starten van een eigen bedrijf in Dalarna met praktische informatie over verschillende bedrijfsvormen, startkapitaal, het schrijven van een bedrijfsplan en aanstellen van personeel. Ook de arbeidsmarkt in Dalarna komt ter sprake en het is mogelijk om in contact te komen met een aantal werkgevers. Daarnaast krijgt de bezoeker informatie over de aandachtsgebieden bij het kopen van een huis en de financiering ervan.

"Tijdens deze informatiedag kun je verschillende lezingen bijwonen maar ook rechtstreeks vragen stellen aan de juiste contactpersonen. Daarnaast vertellen Nederlanders die al enige tijd in Zweden gevestigd zijn uit eigen ervaring wat er komt kijken bij een emigratie, variërend van het verkrijgen van een verblijfsvergunning tot hoe het kinderen vergaat in een ander land met een vreemde taal", aldus Patricia van Trigt, die zelf enige jaren geleden met haar gezin de stap tot emigratie zette.

Volgens Anne Tusveld, Area Manager van VisitSweden is er een duidelijke wisselwerking tussen de regio Dalarna als vakantie- en emigratiebestemming: "Alvorens Nederlanders besluiten te emigreren hebben zij Zweden al vaak als vakantieland ervaren of heeft men het toekomstige thuisland meermalen ter oriëntatie bezocht. Bovendien starten veel Nederlandse emigranten een bedrijf in de toeristische sector en brengen een (nieuwe) toeristenstroom naar het gebied op gang: zowel vrienden als familie en - door middel van mond tot mond reclame - ook andere Nederlandse toeristen. In het fraaie Dalarna is er in alle seizoenen wel wat te beleven dankzij het rijke culturele leven maar ook vanwege de uitgestrekte bossen, de heldere meren, het rotsachtige landschap en de hoogvlaktes met talloze wintersportmogelijkheden."

De locaties van de voorlichtingsdagen zijn makkelijk bereikbaar. Beide zijn aan de A2 gelegen. Het van der Valk hotel in Breukelen ligt tussen Amsterdam en Utrecht en het President Hotel te Utrecht bij de afslag Maarssenbroek. Aanmelding is mogelijk tot uiterlijk zondag 9 november via vantrigt@glocalnet.net. Meer informatie en een programma van de dag, vindt u via www.dalarna.se/move. Kies voor `Ontdek Dalarna'

Noot aan de redactie: (