Ingezonden persbericht

Persbericht onder embargo tot zaterdag 15 november 2008 om 11.00 uur

Koninklijke onderscheiding voor J.A.F. de Rijk

De heer J.A.F. de Rijk (82) ontvangt op zaterdag 15 november 2008 een koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Utrecht, mr. A. Wolfsen. Dit ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Stichting Ars en Mathesis. De heer De Rijk wordt voor zijn bijzondere verdiensten op het gebied van de popularisatie en bevordering van de wis-, natuur- en sterrenkunde benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer De Rijk schreef ongeveer 250 boeken (waarvan 31 titels onder het pseudoniem Bruno Ernst) over onderwerpen zoals grafologie, holografie, onmogelijke figuren en meer in het algemeen over wis-, natuur- en sterrenkunde. Daarnaast was hij de auteur van talloze artikelen in tijdschriften en dagbladen en leverde hij bijdragen aan Teleac. Een groot aantal van zijn boeken is in verschillende talen vertaald. Hij verwierf vooral grote bekendheid in Nederland en in het buitenland door zijn boeken over M.C. Escher. Ook nam hij omstreeks 1960 het initiatief tot de oprichting van Pythagoras (een wiskundeblad voor middelbare scholieren) en van Archimedes (een natuurkundeblad voor middelbare scholieren).

Daarnaast is de heer De Rijk medeoprichter van de eerste Nederlandse Volkssterrenwacht Simon Stevin te Oudenbosch en introduceerde hij een nieuwe sterrenkijker in Nederland. Hij is bestuurslid van de, in 1978 door hem opgerichte, vereniging Zonnewijzerkring. Hij maakt tevens deel uit van het bestuur van de stichting Ars et Mathesis, die hij in 1983 mede heeft opgericht. De stichting Ars et Mathesis heeft als doel de belangstelling te bevorderen voor kunst die zijn inspiratie vindt in de wiskunde. De heer De Rijk heeft voor zijn werk de afgelopen jaren verschillende belangrijke prijzen gewonnen.