Fortis Bank
FORTIS

Published: 23:50 14.11.2008 GMT+1 /Source: FORTIS /BXS: FORB/ISIN: BE0003801181

Tussentijdse managementverklaring

Dit persbericht is verkrijgbaar in het Nederlands, Frans en Engels. In geval van verschillen tussen deze versies is de Engelse versie leidend.

De onderstaande informatie vormt gereguleerde informatie zoals gedefinieerd in het Koninklijk Besluit van 14 november 2007 inzake de verplichtingen van emittenten van financiële instrumenten die zijn toegelaten tot de handel op een gereguleerde markt.

Fortis is, net als alle financiële instellingen, geconfronteerd met een systemische financiële crisis van steeds grotere, ongekende proporties. Door de steeds verder om zich heen grijpende crisis en de noodzaak om direct en krachtdadig in te grijpen, alsmede gezien de rol en de verantwoordelijkheden van de betrokken regeringen, is Fortis een reeks transacties aangegaan waardoor de samenstelling van de Groep aanzienlijk is veranderd. In verband hiermee besloot Fortis af te zien van de reguliere publicatie van de resultaten over het derde kwartaal eindigend op 30 september 2008. Om te voldoen aan de Transparantierichtlijn van de Europese Unie, is besloten om in plaats daarvan een tussentijdse managementverklaring te publiceren. Hierin wordt vooral ingegaan op de recente gebeurtenissen en de resterende activiteiten van Fortis Groep na afronding van de op 29 september en 3 en 6 oktober aangekondigde transacties.

Deze tussentijdse managementverklaring bevat niet door de externe accountant gecontroleerde pro-forma kerncijfers voor Fortis Groep in haar nieuwe opzet, die bestaat uit Algemeen (bestaande uit alle houdstermaatschappijen en de financieringsentiteiten) en Fortis Insurance International (exclusief Fortis Corporate Insurance). Fortis heeft bekendgemaakt dat zij ook een belang van 66% neemt in een entiteit waarin een gestructureerde kredietportefeuille wordt ondergebracht. Deze entiteit wordt pas in december 2008 opgericht. Omdat nog niet alle transacties per de datum van deze tussentijdse managementverklaring waren afgerond, zijn de best mogelijke schattingen gehanteerd.

Fortis zal haar resultaten over het jaar 2008 publiceren in maart 2009. De resultaten over het volledige boekjaar zullen op de formele consolidatieregels gebaseerd zijn. In deze jaarcijfers zullen ook de resultaten van de verkochte bedrijfsonderdelen zijn opgenomen tot de datum van verkoop. Deze resultaten zullen echter geen effect hebben op het eigen vermogen van Fortis Groep zoals gepresenteerd in deze tussentijdse managementverklaring. De (te) ontvangen verkoopopbrengsten zijn vastgesteld en als zodanig in deze tussentijdse managementverklaring verwerkt. De resultaten van de verkochte bedrijfsonderdelen over het derde kwartaal werden nadelig beïnvloed door exceptionele omstandigheden vermeld in eerdere persberichten zoals waardecorrecties op de gestructureerde kredietportefeuille, bijzondere waardeverminderingen van latente belastingvorderingen, bijzondere waardevermindering van het belang in RFS Holdings en een bijzondere waardevermindering van de goodwill van afzonderlijk geleide vermogensbeheerbedrijven.

Hoofdpunten van de pro-forma financiële resultaten en positie

bevestigt haar financiële positie zoals bekend gemaakt op 14 oktober 2008. Deze is geactualiseerd voor de resultaten over het derde kwartaal.

boekte over het derde kwartaal een pro-forma nettoverlies toewijsbaar aan de aandeelhouders van EUR 135 miljoen (inclusief eliminaties).

De pro-forma nettowinst van Fortis Insurance International toewijsbaar aan de aandeelhouders over de eerste negen maanden steeg naar EUR 40 miljoen jaar-op-jaar dankzij de verbeterde schaderatio in Niet-Leven en een goede kostenbeheersing. De pro-forma nettowinst werd beïnvloed door verliezen en afboekingen op beleggingen tot een bedrag van EUR 55 miljoen na belastingen en minderheidsbelangen.

Insurance International behaalde over het derde kwartaal een pro-forma nettoverlies toewijsbaar aan de aandeelhouders van EUR 30 miljoen als gevolg van vermogensverliezen en afboekingen op beleggingen tot een bedrag van EUR 45 miljoen na belastingen en minderheidsbelangen. Onder de huidige marktomstandigheden worden voor het vierde kwartaal van dit jaar verdere afboekingen en vermogensverliezen voorzien. Sinds 30 september 2008 is de verkoop van levensverzekeringen verder teruggelopen, terwijl de verkoop van niet-levensverzekeringen in vergelijking met het derde kwartaal van 2008 stabiel is gebleven.

Algemeen meldde een pro-forma nettoverlies van EUR 99 miljoen over het derde kwartaal. Dit verlies werd veroorzaakt door negatieve netto rentebaten met betrekking tot de op groepsniveau gecreëerde leverage en operationele kosten.

Na afronding van de aangekondigde transacties zal het pro-forma eigen vermogen van de Groep naar verwachting EUR 7,7 miljard bedragen. De pro-forma netto kaspositie van Algemeen, na schuldverplichtingen van EUR 9,1 miljard, zal naar verwachting EUR 3,5 miljard bedragen. Dit zou voldoende moeten zijn om de waarborg in contanten van EUR 1,9 miljard voor de entiteit waarin de gestructureerde kredietportefeuille wordt ondergebracht, te dekken en om in eventuele extra financiering te voorzien indien dit als gevolg van wisselkoerseffecten nodig mocht blijken.