Politie Brabant Zuid-Oost

1613 voertuigen gecontroleerd tijdens integrale verkeerscontrole

Nuenen, 15-11-2008 o Op de parkeerplaats Vaarle aan de A270 vond tussen vrijdag 22.00 uur en zaterdag 4.00 uur een integrale verkeerscontrole plaats. De controle werd georganiseerd door de politie in samenwerking met justitie, de Inspectie Verkeer en Waterstaat, de douane, de belastingdienst, Provincie Noord-Brabant en de brandweer. In totaal werden 1613 voertuigen gecontroleerd en 79 bekeuringen uitgedeeld.

Resultaten politie

Iedere bestuurder komend vanuit Eindhoven en rijdend in de richting van Helmond werd gecontroleerd. Een blaastest maakte onderdeel uit van de controle. In totaal werden 955 blaastesten afgenomen. Tien automobilisten werden betrapt met een te hoog alcoholpromillage. Verder werden onder meer bekeuringen uitgedeeld voor het niet kunnen laten zien van het rijbewijs, het kentekenbewijs en het identificatiebewijs, het niet dragen van de autogordel, het ontbreken van een geldige APK en niet in orde zijnde verlichting. Het rijbewijs van een 46-jarige Helmonder werd ingevorderd omdat hij 150 km/u reed waar 80 km/u is toegestaan. Ook werd het rijbewijs van een 22-jarige automobilist uit Best ingenomen omdat hij 64 km/u te hard had gereden. De man reed, op een deel van de A270 waar 120 km/u gereden mag worden, 184 km/u. Zowel bij een 33-jarige Helmonder en een 21-jarige man uit Gemert werd een zakje wiet gevonden. Zij deden hier vrijwillig afstand van.

Tijdens de controle werd ook de ANPR (Automatic Numberplate Recognition) ingezet. Dit is een computer waarin allerlei gegevens ingevoerd kunnen worden die aan kentekens zijn gekoppeld. Denk hierbij aan openstaande boetes, gestolen autos, gestolen kentekenplaten en signaleringen van verdachten. Een camera registreert het kenteken van elke passerende auto en matcht het met de gegevens in de computer. Als het kenteken geregistreerd staat is er sprake van een zogeheten hit. Tijdens deze controle leverde de ANPR 13 hits op.

Resultaten partners

De Inspectie Verkeer en Waterstaat controleerde veertien taxis en vier vrachtauto's. Er werden drie overtredingen geconstateerd, één in verband met het niet bij zich hebben van de werkmap, één voor een taximeter die niet in orde was en één voor het niet kunnen tonen van het kentekenbewijs. De douane constateerde onder andere vier overtredingen van de Wet BPM (belasting op personenautos en motorrijwielen). De belastingdienst controleerde op houderschapsbelasting en belastingschuld en registreerde in totaal een bedrag van bijna 20.000,-. Op de controleplaats werd hiervan 3.915,- contant of via pin betaald. Daarnaast werden vierenveertig voertuigen in beslag genomen.

Provincie Noord-Brabant zorgde voor de bebording en voor de pijlwagens op de A270. De brandweer was verantwoordelijk voor ondersteunende faciliteiten.

Doel integrale verkeerscontrole

Het doel van deze grootschalige aanpak is weggebruikers bewust te maken van het belang van veilig gedrag in het verkeer, waardoor de kans op verkeersslachtoffers kleiner wordt. Daarnaast is de gezamenlijke werkwijze door de verschillende handhavingdisciplines efficiënt en wordt de pakkans niet alleen op verkeersveiligheid, maar op ook op andere gebieden zoals bijvoorbeeld belastingzaken, vergroot.