Gemeente Dantumadeel



Noordoost Friese gemeenten willen alcoholgebruik onder jeugd verminderen

De burgemeesters van de gemeenten Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. roepen ouders op om met hun kinderen te praten over het drinken van alcohol. Een meegestuurde brochure kan daarbij helpen. "Wij vinden het als NOFA-gemeenten onze verantwoordelijkheid om het alcoholprobleem onder jongeren bespreekbaar te maken, maar dit kunnen we niet alleen. De rol van ouders is belangrijk bij het drinkgedrag van kinderen. Vandaar de oproep in de brief", licht Bilker, voorzitter van de Stuurgroep Jeugd, toe. Redenen genoegDe NOFA-gemeenten maken zich zorgen over het alcoholgebruik onder jeugd. De gevolgen van overmatig alcoholgebruik op jonge leeftijd zijn bewezen. Alcoholgebruik is schadelijk, omdat het de ontwikkeling van de hersenen verstoort. Na de geboorte zijn de hersenen namelijk niet af, ze ontwikkelen zich tot gemiddeld het 24ste jaar. Gebruik van alcohol belemmert deze ontwikkeling.Bovendien blijkt uit een onderzoek in Noordoost Fryslân dat jongeren niet alleen vaker drinken, maar dat ze ook veel te veel alcohol drinken op steeds jongere leeftijd. De meeste jongeren beginnen al met drinken als ze 13 of 14 jaar oud zijn.

Kinderarts dr. Nico van der Lely, expert op dit gebied, stelde tijdens een NOFA-bijeenkomst over dit onderwerp dat drinken op jonge leeftijd onder andere kan leiden tot concentratiestoornissen en gedragsproblemen. Van der Lely constateert op zijn polikliniek voor kinderen met ernstige alcoholproblemen dat steeds meer tieners in het ziekenhuis terecht komen met een alcoholvergiftiging, vooral de groep jongeren van 12 tot 14 jaar is de laatste jaren toegenomen. Volgens de kinderarts is dit het topje van de ijsberg. De presentatie van dr. Nico van der Lely is te vinden op www.nofa.nl.

Regionale campagne
Achtkarspelen, Dantumadeel, Dongeradeel en Kollumerland c.a. werken in NOFA-verband samen in het project Jeugd. Om het alcoholgebruik onder jongeren te verminderen zijn ze een regionale campagne "Veilig opgroeien met een nuchtere blik" gestart. Deze brieven zijn een eerste stap. In totaal zijn er ruim 6800 brieven verstuurd.

Contact

Paardebloem 4, Damwoude
Postbus 22, 9104 ZG Damwoude
T: (0511)426161
F: (0511)423139
E: post@dantumadeel.nl