Ingezonden persbericht

LAURENS VANTHOOR BLIJFT UIT CHAOS EN WORDT UITSTEKEND TWAALFDE OP MACAU!

MACAU, 15 NOVEMBER 2008 - Laurens Vanthoor heeft vandaag in de Formule 3 kwalificatierace op het stratencircuit van Macau een uitstekende twaalfde plaats behaald. Door een afgebroken aandrijfas gisteren in de afsluitende kwalificatie startte het Belgische talent van de 27e positie, maar wist in de chaotische openingsronde van de eerste manche vele gecrashte rijders te passeren. De Volkswagen fabrieksrijder wist in de tien ronden tellende race uiteindelijk op te klimmen naar de twaalfde plek, waarvan hij morgen de 55e Grand Prix van Macau zal aanvangen.

Het snelle en onberispelijke Guia-stratencircuit maakte vandaag haar naam en faam weer waar. Diverse routiniers eindigden hun dag voortijdig in de vangrails. Vanthoor had samen met zijn team vooraf een duidelijk strijdplan opgesteld: kilometers maken, data verzamelen en niet al te grote risico's nemen. Toen de lichten werden gedoofd kwam de rookie echter niet goed uit de startblokken, maar behield wel zijn positie. In het duw- en trekwerk bij Mandarin gingen de eerste deelnemers op elkaar, waardoor Vanthoor vanuit het achterveld enkele posities wist op te schuiven. Daarna reed het deelnemersveld naar een steeds smaller wordende trechtervormige bocht (Lisboa), waar de meeste slachtoffers vielen. Vanthoor stond met zijn bolide bijna stil, maar wist gelukkig ternauwernood de grote crash te omzeilen. De 17-jarige rijder wist hierdoor op te klimmen van de 27e naar de vijftiende plaats. Daarna kwam de safetycar op de baan, waardoor de brokstukken konden worden opgeruimd. Na twee ronden werd de race weer vrijgegeven, waarbij Vanthoor zijn positie wist te behouden. In de laatste ronde wist de rijder met startnummer 30 de gehavende Mika Mäki nog te passeren, waardoor hij als twaalfde de zwart-wit geblokte finishvlag zag vallen.

LAURENS VANTHOOR: "Als debutant ben ik blij met het resultaat. Ondanks dat ik bij de start niet goed weg kwam, heb ik mijn positie kunnen behouden en ben ik uit de crashes van de eerste ronde gebleven. Ik heb slechts één keer de muur geschramd, wat een spannende ervaring was. Ik heb mijn rondjes kunnen rijden en had de snelheid goed te pakken. Ik was zelfs anderhalve seconde sneller dan in mijn eerste kwalificatie. Macau is echt een heftige en mooie ervaring voor me. De twaalfde plaats biedt perspectief voor morgen. Wellicht dat ik nog een paar plaatsjes kan opschuiven naar voren."

UITSLAG RACE 01 MACAU GRAND PRIX, ZATERDAG 15 NOVEMBER 2008

01. Edoardo Mortara, Signature-Plus, 10 ronden, 29:20.769
02. Keisuke Kunimoto, TOM's Racing, + 01.189s
03. Roberto Streit, Raikkonen-Robertson Racing, + 02.904s

12. LAURENS VANTHOOR, RC MOTORSPORT, + 28.090s