Ministerie van Defensie

DEFENSIE EVENEMENTENKALENDER

16 - DE VEERKRACHT VAN DE MOLUKKERS

Wat: Op zondag 16 november 2008 vindt vanaf 10.00 uur het culturele programma âDe veerkracht van de Molukkersâ plaats in het reünie- en congrescentrum Kumpulan op het Arnhemse landgoed Bronbeek. De dag is gericht op mensen met belangstelling voor de historie en cultuur van het voormalige Nederlands-Indië en het huidige Indonesië. Een Indisch buffet en bezoek aan het museum Bronbeek zijn inbegrepen. De bijeenkomst is de tweede in een reeks culturele zondagen op Bronbeek. De volgende zijn op 25 januari, 22 februari en 22 maart 2009.

Programma:

âMolukkers kozen hun eigen weg in Nederlandâ.
Fridus Steijlen (KITLV, Leiden) gaat in op de komst van Molukkers naar Nederland en het integratieproces dat daarop volgde. Tot eind jaren zeventig dacht men dat Molukkers slechts tijdelijk in Nederland zouden blijven. Steijlen zet uiteen wat dit betekende voor hun positie in Nederland. Tevens richt hij de aandacht op de creatieve wijze, waarop Molukkers vanaf de jaren tachtig een eigen plek in Nederland hebben verworven zonder hun relatie met de Molukken overboord te zetten.

âBij de buren...â
Wim Manuhutu (Museum Maluku, Utrecht) gaat in op de overeenkomsten en verschillen tussen Molukkers en Indische Nederlanders. Hij bespreekt de ontwikkelingen op het gebied van reflectie, terug- en vooruitkijken, en de gevoeligheden die daarmee verbonden zijn.

âTussen Adat en Integratie. Vijf generaties Molukkers worstelen en dansen op de Nederlandse aardeâ.
Elias Rinsampessy(Stichting Muhabbat, Nijmegen) belicht aan de hand van twee cases de verandering van de etnische identiteit onder Molukkers in Nederland.

âVan tante Dika tot Olympia. Maluku bezongen door verschillende generaties Molukkersâ.
Hans Straver (Landelijk Steunpunt Educatie Molukkers, Utrecht) laat zien hoe het integratieproces van verschillende generaties Molukkers in de Nederlandse samenleving tot uitdrukking komt in de teksten waarin zij de Molukken bezingen. Hij doet dit aan de hand van voorbeelden uit de recent verschenen bloemlezing âWonder en geweld De Molukken in de verbeelding van vertellers en schrijversâ (2007). Bij de Molukse orale literatuur zijn vertellers oververtegenwoordigd, maar als auteurs van literaire verhalen en romans zijn ze nog steeds dun gezaaid.

Wanneer: Zondag 16 november 2008

Waar: Reünie- en Congrescentrum Kumpulan, Landgoed Bronbeek, Velperweg 147, Arnhem

Openingstijden: Ontvangst 10.00 uur, aanvang 11.00 uur, afsluiting 15.00 uur

Meer informatie: er is geen kaartverkoop ter plaatse. Inschrijven voor het dagprogramma à ⬠22,50 kan uitsluitend met een formulier, op aanvraag bij mw. N. Bosman per telefoon (026) 376 35 78 (maandag, dinsdag, donderdag) of: kumpulan_bronbeek_evenementen@yahoo.com. Inschrijving kan tot 10 november. Annuleren leidt niet tot teruggave. Er zijn 250 plaatsen beschikbaar.