Provincie Limburg

Persberichten

Dag van de Rechten van de Jeugd groots evenement in Maaspoort Venlo Zondag 16 november De Maaspoort - Venlo
Dag van de Rechten van de Jeugd
Toegang gratis

Op zondag 16 november 2008 organiseert de Provincie Limburg voor de vijfde keer de Dag van de Rechten van de Jeugd als afsluiting van de week van de jeugdzorg. Het is een groots opgezet evenement met verschillende activiteiten van en voor kinderen en jongeren gebaseerd op de rechten van de jeugd. De activiteiten vinden zowel binnen als buiten plaats. Zo zijn er optredens van onder andere Kinjerkraom, Toet en Taartje, Urban Dance Studio, Luciënne Venner, 2-Late, Crosstown Limburg, The Selution, Typhoon en het Valuascollege uit Venlo (dans). Verder zijn er diverse workshops en activiteiten. De manifestatie vindt plaats van 13.00 tot 17.00 uur in De Maaspoort in Venlo (Oude Markt 30, Venlo) en is gratis te bezoeken. Het programmaboekje van de dag is te downloaden via www.limburg.nl/dagvanderechtenvandejeugd.

(mee) doe-, kijk- en luisteractiviteiten
Gedeputeerde Odile Wolfs: Omdat ieder kind een talent is, staat de Dag van de Rechten van de Jeugd dit jaar in het teken van ontplooiing. En het is een bijzonder jaar, want we vieren namelijk ons eerste lustrum! Na Sittard, Landgraaf, Roermond en Maastricht worden de rechten van de jeugd dit jaar in Venlo gevierd. Het is een mooie traditie geworden. Een traditie om in ere te houden. Want tijdens de Dag van de Rechten van de Jeugd laten kinderen en jongeren zelf zien hoe ze aan hun ontplooiing werken. En dat met allerlei (mee) doe-, kijk- en luisteractiviteiten. Het belooft weer een mooie afsluiting van de week van de jeugdzorg te worden. Dus kom het zondag 16 november meebeleven.

Uitreiking Limburgse Jeugdzorgaward 2008
In de Week van de Jeugdzorg worden diverse activiteiten georbganiseerd om te laten zien wat jeugdzorg betekent voor jongeren, ouders en hulpverleners. Het uitreiken van de Limburgse Jeugdzorg Award 2008 is een mooie manier om de hulpverlener of medewerker te bedanken voor zijn of haar bijzondere inzet: omdat hij of zij het verschil maakte en dat mag gezien worden! In de week van de jeugdzorg hebben kinderen uit de jeugdzorg hun held(in) met een mooie motivatie- aangemeld voor de Limburgse Jeugdzorg Award 2008. Een deskundige jury, waar ook jongeren deel van uitmaken bepalen de winnaar uit 4 genomineerde helden. Wie de Limburgse Jeugdzorgaward 2008 gaat winnen wordt zondag 16 november om 14.50 uur in de Maaspoort in Venlo bekend gemaakt. Hij of zij krijgt een cheque van 2.500,- om een jeugdzorgproject te kunnen verwezenlijken. De Limburgse Jeugdzorg Award is een initiatief van de samenwerkende instellingen voor jeugdzorg in Limburg, Service.jz Limburg en de Provincie Limburg.

KinjerKultuurPries
Tijdens de Dag van de Rechten van de Jeugd wordt ook voor het 7e jaar de KinjerKultuurPries uitgereikt door gedeputeerde Odile Wolfs. Dat gebeurt in het TV-programma Kinjerkraom dat op L1 wordt uitgezonden. De drie genomineerde prijswinnaars zullen zich in een korte presentatie/voordracht van 3-5 minuten presenteren op het podium. De KinjerKultuurpries is een samenwerkingsproject van de Provincie Limburg en de KinjerKraom. De 1e Prijs is een bedrag van 1000,-- en een wisselkunstwerk, de 2e Prijs is een bedrag van 700,-- en de 3e Prijs is een bedrag van 500,--.
De 3 genomineerde prijswinnaars uit de 20 inzendingen zijn:
* het project zit er ook muziek in jou..? Film en videoclip van leden van jeugdfanfare Ons Genoegen;

* het project: kinderkunstroute de prentenpaal.Streekeigen verhalen in houten prentenboeken van leerlingen van de basisscholen Heilig Hart uit Stevensweert en Moeder Magdalena uit Ohé en Laak en de stichting Catharijn;

* het project: de rembrandtweek. Drama, beeldend werken, film/fotografie, dans en muziek van leerlingen van basisschool Wyck uit Maastricht.

Teken- en Filmwedstrijd week van de jeugdzorg
Het thema van de week van de jeugdzorg is Thuis in de jeugdzorg. Rond dat thema hebben kinderen uit de jeugdzorg in Limburg meegedaan aan een (Crea)wedstrijd. Kinderen mochten onder woorden brengen, of een kunstwerk maken, hoe het is om je ergens thuis te voelen. Kinderen van 12 jaar mochten ook een filmpje rond dit thema maken. De resultaten van de wedstrijd zijn 16 november in Theater de Maaspoort te zien en om 16.30 uur worden de winnaars bekend gemaakt in de grote zaal. Ook Sinterklaas zal de prijsuitreiking bijwonen.

Rechten van de jeugd
Met de Dag van de Rechten van de Jeugd, wordt stilgestaan bij de rechten die internationaal door de Verenigde Naties zijn vastgelegd. Dat wordt jaarlijks wereldwijd in meer dan 193 landen gevierd op 20 november. De Provincie Limburg maakt er een traditie van om als afsluiting van de week van de jeugdzorg de kinder- en jeugdrechten in Limburg te vieren. Dit jaar gebeurt dat voor de vijfde achtereenvolgende keer. Met de manifestatie laat de Provincie Limburg zien dat deze rechten niet voor iedereen in de wereld vanzelfsprekend zijn.

7-11-2008 16:00