Oude traditie herleeft november slachtmaand

28/10/2008 08:55

Culinair Historisch Kookmuseum

Oude traditie herleeft in het Kookmuseum zondag 16 november 2008

November slachtmaand :Varken op een ladder

November staat bekend als de slachtmaand.

Op zondag 16 november wordt er in het Culinair Historisch Kookmuseum Appelscha volgens oude traditie, twee varkens op een ladder gebracht.

Vakkundig zullen deze varkens worden uitgebeend door ambachtelijke slagers.

Zo'n 50 jaar geleden werd nog op veel boerderijen in de november traditioneel een varken geslacht.

Het slachten van een varken was een echt familie gebeuren, het was een onderdeel van het boerenleven. Na het slachten kwam het varken op een ladder en kwamen buren en familie zijn vet prijzen onder het genot van een borrel.

De volgende dag werd het huisgeslachte varken verwerkt tot hammen en worsten. Deze werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, beuling, kaantjes en leverworst gemaakt. Iedere streek had zo zijn eigen traditie met het toevoegen van kruiden. Recepten werden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, zo kreeg je dan ook de streekeigen smaak.

Op zondag 16 november kunt u proeven van deze oude streekgerechten, kaantjes op roggebrood, bloedworst met appel, hoofdkaas, zure zult en nog meer traditionele lekkernijen.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.kookmuseum.nl