BMW Nederland


Joel Smets debuteert met BMW G 450 X in Red Bull Knock Out

28.10.2008

Rijswijk. Vijfvoudig wereldkampioen motorcross Joel Smets neemt met de mede door hem zelf ontwikkelde BMW G 450 X deel aan de Red Bull Knock Out in Scheveningen. Op 16 november gaat 'De Vlaamse Leeuw' de strijd aan met 650 andere motorcrossers in een van de zwaarste strandraces ter wereld. Als op zondag 16 november om 13.00 uur het startschot voor de Red Bull Knock Out 2008 gelost wordt, schieten 650 motorcrossers volgas over het Scheveningse strand. Onder hen bevindt zich dan ook Joel Smets met zijn BMW G 450 X, een speciaal voor de endurosport ontwikkelde motorfiets. Met intensief testwerk en input voor de BMW ingenieurs, heeft Smets een belangrijke bijdrage geleverd aan de eerste BMW in het enduro sportsegment.

Momenteel traint Smets met zijn BMW intensief op onder meer het strandcircuit in Duinkerken. Al tijdens het seizoen 2007 beproefde hij de G 450 X. Deze motorfiets heeft als belangrijkste innovatie dat de swingarm en het voortandwiel op dezelfde as draaien, voor een optimale kettingspanning en aandrijving tijdens in- en uitveren. Behalve de nu 39-jarige Belg droegen ook succesvolle professionals als Sascha Eckert en Simo Kirssi bij aan de ontwikkeling van de G 450 X. Kirssi mag zich sinds zijn overwinning met de BMW G 450 X vorige week tijdens de XCC-finale in Oostenrijk zelfs Europees Kampioen Cross Country noemen.

Het vele testwerk met professionals heeft geresulteerd in een motorfiets met veel grip en een soepele 50 pk sterke eencilindermotor die snel toeren opbouwt. De BMW G 450 X is dankzij zijn lage gewicht bijzonder wendbaar en heeft dankzij zijn unieke swingarm constructie onder alle omstandigheden optimale tractie. Dat maakt de G 450 X uitermate geschikt voor een zware strandrace als de Red Bull Knock Out.

"Eindelijk een strandrace"
Voor Smets vormt de deelname aan de de Red Bull Knock Out een bijzondere uitdaging: "Eindelijk kan ik deelnemen aan een strandrace. Mijn hele carrière heb ik dit al eens willen doen maar het is er nooit van gekomen. Ik kijk erg uit naar deze bijzondere race op het mulle Scheveningse duinzand."

De Red Bull Knock Out - in 1980 begonnen als de Veronica Strandrace - vormt een zware beproeving voor mens en machine. Deelnemers gaan niet alleen de strijd aan met elkaar, maar ook met het loodzware parcours, de natuurlijke elementen en de lichamelijke uitputting. Aan het eind van de anderhalf uur durende slopende eerste manche van de Red Bull Knock Out valt de helft van het startveld af. Om 15.15 uur gaan alleen de 325 taaiste rijders voor de tweede maal anderhalf uur lang het parcours vol extreme springschansen en spectaculaire bochten te lijf. Voor toeschouwers is de toegang tot het evenement gratis. Naar verwachting komen er honderdduizenden motorcrossliefhebbers naar Scheveningen.