Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Galerie Smarius, Sonnega, 2 november 2008

Pietsjanke Fokkema & Jantien Jongsma

Werken op papier

Zondag 16 november opent Arno Kramer, beeldend kunstenaar de expositie geopend van Pietsjanke Fokkema en Jantien Jongsma. Deze tentoonstelling maakt deel uit van een serie tentoonstellingen met bekende kunstenaars die hun 'roots' hebben in Friesland, maar buiten Friesland zijn gaan wonen en werken. Hun werk is tot en met 21 december bij Galerie Smarius in Sonnega (Friesland) te zien.

Pietsjanke Fokkema (1960, Peins)

De veelal verhalende potloodtekeningen ontstaan in de besloten ruimte van haar atelier. Een palet gevoelens van eenzaamheid, verdriet, liefde, verlangens, kwetsbaarheid, bedreigingen, conflicten en wrijvingen tonen zich in haar interieurachtige scènes. Middeleeuwse en Hollandse stijlen en voorwerpen versmelten tot een persoonlijk, subjectief en emotioneel perspectief. 'Ik gebruik het voorwerp als een 'portret' van een persoon, licht Pietsjanke Fokkema toe. ' Het interieur is een leefwereld met details, motieven en patronen. Het behang als medespeler. De voorwerpen laten een persoonlijk leven zien. Aandacht als drijfveer. Als bezielende kracht. Als een zuigende draaikolk'. Fokkema raakt steeds meer gefascineerd door de donkere kleur van het potlood. Haar werk wordt donkerder en donkerder. 'In de serie "ridder in nood" ( 2007) vroeg ik me af hoe ver ik kon gaan in het donker maken. Ik ben aan het onderzoeken om een manier te vinden om het zo donker te maken dat de voorstelling bijna verdwijnt.'

Jantien Jongsma (1965, Harlingen)
Als kijker zie je een mengeling van grote geschilderde vlakken met kleine getekende voorstellingen en nog fijnere getekende details vaak aan de rand. De geschilderde vormen bepalen de structuur. De tekening loopt er door heen. Jongsma: 'Ik heb een grote voorliefde voor het volkse, het boerse, het ongekunstelde, het alledaagse. Elementen uit folkloristisch handwerk, middeleeuwse schilderkunst en historische klederdracht plaats ik een huidige setting. Overweldigd door een tijdloos gevoel. Een vanzelfsprekende beeldtaal met decoratieve elementen die rond, compleet verhaal vertellen.' Fijnere borduurpatroonachtige tekening in de randen vertellen over levens van alle mannen en vrouwen in alle tijden. Ziekten, oorlogen, werken, feesten, dood horen bij het leven. De beeldend kunstenaar geeft in al de poriën van haar werk aan, dat we na verlies weer over gaan tot de orde van de dag. We bouwen weer een thuis en gaan weer aan het werk. Het is een levensechte geschilderde levenscyclus op papier.