Ingezonden persbericht


persbericht
Amsterdam, 13 november 2008

16 november 2008
Kasjmir briefing

De Balie presenteert samen met IKV Pax Christi op zondag 16 november een briefing over de situatie in Kasjmir. De briefing valt in India Express, de bijdrage van De Balie aan het Amsterdam India Festival.

Op 30 oktober zei Barack Obama dat hij zijn best wilde doen om het conflict rondom Kasjmir op te lossen met mogelijk Bill Clinton als speciaal gezant, zodat Pakistan zich geen zorgen meer zou maken over India en zich volledig kon gaan inzetten op het bestrijden van moslimextremisten in eigen land. De opmerkingen zijn met zorg begroet in India, waar hoe dan ook niemand zit te wachten op externe bemoeienis. Een delegatie uit India is inmiddels in Washington gearriveerd. De angst is vooral dat president Obama een snelle oplossing wil afdwingen en dat Kasjmir wordt opgeofferd om Afghanistan onder controle te krijgen.

Ondertussen vinden vrijwel dagelijks in Kasjmir geweldloze massademonstraties plaats en neemt de spanning toe nu in november/ december deelstaat verkiezingen worden gehouden.

In de context van de groeiende mondiale invloed van India en de wens om sterke, ook economische, banden op te bouwen, van zowel India als westerse landen, is het belangrijk ons af te vragen hoe de situatie in Kasjmir kan worden opgelost. Biedt de notie dat vrede tussen Pakistan en India een voorwaarde is om vrede in Afghanistan te bereiken, voordeel voor de oplossing van het conflict over Kasjmir? Welke invloed hebben externe partijen? Hoe moet de EU zich opstellen, gezien de plannen van Obama? Kan Bill Clinton het verschil maken? In hoeverre kunnen verkiezingen vrij en eerlijk worden georganiseerd in een gemilitariseerde zone? Wilbur Perlot bespreekt deze vragen met i.e.g. Murtaza Shibli (Kashmir Times) en Marjan Lucas (IKV Pax Christi).

Deze briefing komt in de plaats van Negotiating Kashmir, dat is uitgesteld tot in 2009. Voor meer informatie over het programma en over India Express, bezoek www.debalie.nl/indiaexpress.

Praktische informatie:
Locatie : De Balie | Kleine-Gartmanplantsoen 10 | 1017RR Amsterdam Wanneer: zondag 16 november 2008, 17.00 uur.
Reserveren: weekdagen van 17.00 tot 21.00 op 020 55 35 100 of via www.debalie.nl/agenda Toegang: 7 euro, 5 euro met korting



Ingezonden persbericht