Ingezonden persbericht


Kranj, 16 nov 2008 11:29

Kans op Wereldbeker 2008 voor Verhoeven tijdens finale laatste World Cup

De Nederlandse sportklimmer Jorg Verhoeven (1e op de wereldranglijst) is gisteravond tijdens de laatste world cup van het seizoen in het Sloveense Kranj doorgedrongen tot de finale. In de finale, die vandaag start om 17:00, maakt hij kans op de wereldbeker over het seizoen 2008 als hij zijn grootste concurrent Tomas Mrazek (Tsjechië) weet te verslaan. De derde kanshebber op de wereldbeker, de Spanjaard Ramon Julien Puigblanque is in de halve finales uitgeschakeld.

Bij de dames stonden voor het eerst in lange tijd weer twee Nederlandse vrouwen in de halve finale. Zowel Nikki van Bergen (Amsterdam) als Vera Zijlstra (Nieuwegein) wisten zich tijdens de kwalificaties te plaatsen. Nikki van Bergen eindigde in de halve finale als 18e, niet genoeg voor een finaleplaats maar wel een knappe prestatie voor de junior in haar eerste world cup seizoen. Vera Zijlstra eindigde als 23e maar was daarmee niet tevreden.

Bij de heren eindigde tijdens de kwalificaties Nicky de Leeuw (Rotterdam) op een 37e plaats. Caper ten Sijthoff (Amsterdam) en Timo Tak (Breda) deelden de 45e plaats. Dit was onvoldoende resultaat voor halve finale plaatsen.

Maandagochtend komt het Nederlands Team om 09:15 aan op Schiphol. 's Avonds zal Jorg te gast zijn bij het tv-programma Holland Sport.

Live standen
Via website World Cup Kranj:
http://www.worldcupkranj.com/en/main.php?content=results

Live beelden
De finale wordt vandaag live uitgezonden op SLO 2, te volgen via de site http://www.rtvslo.si (met plugin) of via diverse websites (o.a. www.kanalenkiezer.nl)

Live verslag
In tekst en beeld op website NKBV:
http://www.nkbv.nl/sportklimmen/nederlands%20team/uitzendingen/4769.html

Sportklimmen heeft een voorlopige Olympische status bij het IOC en is een categorie 1 topsport bij het NOC*NSF. Er zijn op dit moment drie sportklimmers met een NOC*NSF-topsportstatus. Jorg Verhoeven heeft een A-status.

Bij de hierboven beschreven World Cup wordt geklommen in de discipline Lead; Er worden routes geklommen van ca 15 meter, wie het hoogst komt in de zware routes, wint.

Het Nederlands Team wordt ondersteund door VAUDE / Edelrid

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: (aanwezig in Slovenië):
---

Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsport Vereniging Postbus 225
3440 AE Woerden

Joost Hofman
m +31 (0)6-28179968 (geen voicemail in Slovenië, indien niet bereikbaar: sms'en of mailen) e joost.hofman@nkbv.nl
w http://www.nkbv.nl