Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Breda, 16-11-2008

Politie pakt woninginbrekers op heterdaad

BREDA: Vier woninginbrekers zijn door de Bredase politie op heterdaad ingerekend.
Het viertal dacht in de nacht van zaterdag 15 november op zondag 16 november een slag te slaan in een woning aan de Lelystraat in Breda. Om 01.10 uur hoorden de buren gestommel in het huis naast hen. Ze wisten dat er niemand thuis was en belden daarom meteen de politie. De agenten waren binnen enkele minuten ter plekke.

De daders waren op dat moment net hard weggerend, aldus getuigen. Bij een zoekactie in de buurt werd vrijwel direct de vluchtauto gevonden. De auto stond niet afgesloten in Jan David
Zocherstraat. De gestolen buit stond op de achterbank. Ondertussen was de gedupeerde bewoner naar huis gekomen. Op de achterbank van de vluchtauto herkende hij zijn flatscreen televisie. Verder miste de man op het eerste oog een computer beeldscherm en sieraden.
Uit zijn schuur waren ook twee fietsen ontvreemd. De inbrekers waren zijn woning binnengedrongen door een naast de voordeur in te slaan.

Aan de hand van het signalement werden korte tijd later de vier verdachten gearresteerd.
Het gaat om jongemannen uit Breda in de leeftijd van 18, 19, 20, 21 jaar. Het viertal is ingesloten en in verzekering gesteld. De eigenaar (een 21-jarige Bredanaar) van de vluchtauto was niet in hun
gezelschap. Hij werd later in de nacht gearresteerd. Zijn mogelijke betrokkenheid bij de inbraak wordt nader onderzocht. Uiteraard gaat de technisch recherche aan de slag met de aangetroffen sporen en wordt bekeken of de groep mogelijk ook bij andere inbraken betrokken is geweest. Alle arrestanten zijn in het belang van het verdere
onderzoek in verzekering gesteld.

Agenten arresteren autokrakers

BREDA: Een oplettende getuige informeerde de politie dat er
auto-inbrekers actief waren op de Ginnekenweg in Breda. Hij zag zondag 16 november 03.30 uur twee jongens inbreken in een auto, waarna het autoalarm in werking trad. De man belde meteen de politie, waarna de twee verdachten snel gearresteerd werden. Ze hadden inbreekgereedschap en een kleine hoeveelheid cocaïne in hun bezit. Het duo is afkomstig uit Breda. De mannen zijn 18 een 22 jaar oud en zijn ingesloten en in voorlopige hechtenis gesteld.

Middenstander overvallen bij afstorten dagopbrengst

BREDA: Een Bredase middenstander is zaterdagavond 15 november
overvallen toen hij zijn dagopbrengst naar de bank bracht. Het misdrijf vond plaats om 18.30 uur op de Concordiastraat. Twee nog onbekende daders maakten daarbij de dagopbrengst buit.

Het slachtoffer wilde zijn geld storten in de afstortkluis van een bankinstelling aan de Concordiastraat. De man arriveerde met zijn auto bij de bank en liep direct naar afstortkluis. Toen hij het geld in de gleuf wilde gooien, werd hij benaderd door een onbekende jongeman. Er volgde een worsteling waarbij het slachtoffer tegen de grond werd geslagen. De dader en een vermoedelijke handlanger gingen er daarna met de buit vandoor.
De politie heeft inmiddels met vijf getuigen gesproken. Anderen personen die menen iets gezien te hebben, wat verband kan houden met deze overval, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.

Politie houdt toezicht op uitgaansleven

BREDA: De horecanacht van zaterdagavond 15 november op zondag 16 november startte gemoedelijk en gezellig. Na 01.30 werd de sfeer meer gespannen vanwege het nodige alcoholgebruik. In een aantal gevallen moest ambulancepersoneel in actie komen vanwege overmatig alcohol of drugs gebruik of een combinatie daarvan. De politie verrichtte vijf arrestaties.

Naar aanleiding van een vechtpartij in de Visserstraat pakte de politie drie personen op. Het geweld was vermoedelijk voetbal
gerelateerd want het ging om aanhangers van NAC en Feyenoord die ruzie met elkaar hadden gekregen. Portiers van diverse horecagelegenheden en politie agenten konden de gemoederen weer tot bedaren brengen. De arrestanten zijn een 18-jarige Bredanaar, een 26 jarige Bredanaar en een 20-jarige man uit 's-Gravenhage. De verdachten konden met behulp van camerabeelden opgespoord en aangehouden worden. Ze worden verdacht van het verstoren van de openbare orde.

Om 01.50 uur werd een 20-jarige inwoner van Oudenbosch gearresteerd vanwege het verstoren van de openbare orde op het Kerkplein. De man wist zich, vanwege overmatig alcoholgebruik, nadien niets van het incident te herinneren.

Een 21-jarige man uit Oudenbosch luisterde niet naar de politie en liet het op zijn arrestatie aankomen. De man gedroeg zich om 03.40 uur luidruchtig op het Kerkplein. Daarbij vielen een aantal fietsen omver. De man kreeg opdracht om het centrum te verlaten, waaraan hij weigerde te voldoen.
In totaal werden 14 mensen bekeurd: 7x voor wildplassen, 1x rijden zonder helm, 4x voor fout parkeren en 2x voor het plegen van baldadigheid.

Uitgaan in het centrum van Breda is veilig en gezellig; politie, gemeente en horeca-ondernemers willen dat ook graag zo houden en rekenen op de steun van het publiek. De politie treedt op bij het verstoren van de openbare orde, provocerend gedrag, discriminatie, wapenbezit drugs- en overmatig alcoholgebruik. Bij dit soort overlast komen agenten direct in actie, al dan niet op basis van camerabeelden die het hele gebied overzien. Dus: de politie in het horecatoezicht is vriendelijk als het kan en streng en doortastend als het moet.

Politie neemt tijdens controles 150 kg illegaal vuurwerk in beslag

BAARLE NASSAU: De politie houdt verscherpt toezicht in het grensgebied om de invoer van illegaal vuurwerk vanuit België tegen te gaan. Op zaterdag 15 november 2008 is tussen 15.00 uur en 18.00 uur 150 kilo vuurwerk met een waarde van ongeveer 2.000,- euro in beslaggenomen. De controles vonden plaats op diverse lokaties in het dorp en op de toegangswegen van en naar Baarle-Nassau.

Opvallend veel minderjarigen vielen bij deze controle's door de mand. Zij krijgen allemaal een verwijzing naar buro HALT. Ook werden volwassen automobilisten met volle kofferbakken vuurwerk aangehouden, terwijl er kinderen op de achterbank zaten (veiligheid!). Tegen de volwassen overtreders is proces-verbaal opgemaakt. Ook zijn de inzittenden van enkele lijnbussen gecontroleerd op eventuele
passagiers met vuurwerk. De controles zullen de komende weken blijven doorgaan.

Een compilatie van diverse gevallen:
Een 26-jarige man uit Oss had zaterdagmiddag 15 november in België een vuilniszak vol vuurwerk ingekocht en probeerde dat Nederland binnen te smokkelen. Hij werd daarbij betrapt en gearresteerd. In eerste instantie probeerde hij het de agenten moeilijk te maken door zichzelf 'de paashaas' te noemen toen hij naar zijn identiteit werd gevraagd. De man kreeg proces-verbaal en zijn vuurwerk is in beslag genomen.

Twee jongens (14 en 15 jaar) uit Katwijk waren eveneens naar België afgereisd om vuurwerk in te slaan. Ze hadden allebei een sporttas vol vuurwerk bij zich toen ze in Baarle-Nassau de grens over kwamen. Ze hadden respectievelijk voor 130,- en 223,- (!) vuurwerk ingekocht. Naar eigen zeggen betaalden ze het vuurwerk van hun zakgeld en spaargeld.
Beide minderjarigen kregen proces-verbaal en hun ouders zijn
geïnformeerd over de situatie. Het vuurwerk is in beslag genomen.

Op zaterdag 15 november 2008 omstreeks 16.30 uur arresteerde de politie een 49-jarige man uit Oosterhout. Hij probeerde vuurwerk vanuit België naar Nederland in te voeren met zijn personenauto. In de kofferbak lag voor 80,- aan illegaal vuurwerk..
Ook een 43-jarige man uit Dorst moest zijn vuurwerk (waarde 115,-) inleveren en een proces-verbaal in ontvangst nemen.

Legaal vuurwerk kan en mag in Nederland alleen gekocht worden bij officieel erkende verkooppunten. Dit jaar is dat toegestaan op maandag 29, dinsdag 30 en woensdag 31 december. Verboden consumenten vuurwerk heeft meestal een veel zwaardere lading dan is toegestaan en ook ontbreekt vaak de Nederlandstalige gebruiksaanwijzing. Ondeskundig gebruik leidt dan tot ernstige ongevallen. Ook de opslag van dit verboden vuurwerk levert veiligheidsrisicos op. Daarom worden illegale handel, illegaal vervoer én illegale opslag van verboden vuurwerk hard aangepakt door politie en justitie.

Auteur: Jeroen Steenmeijer

Laatst gewijzigd 16-11-2008 16:20 | © Regio Midden en West Brabant |