Ministerie van Defensie

16-11-2008 18:36

ROEP OM SNELLERE ONTWIKKELING AFGHANISTAN

Met de Governance Conference in Tarin Kowt stond de provincie Uruzgan zaterdag 15 november in het middelpunt van de belangstelling. Tijdens dit overleg, onder leiding van gouverneur Assadullah Hamdam, spraken regeringsfunctionarissen van de zuidelijke provincies en de landelijke regering in Kabul zich uit voor een snellere ontwikkeling van het gebied.

In vergelijking met de voorgaande bijeenkomst in Kandahar, viel in Tarin Kowt op hoe open er werd gediscussieerd over onderwerpen als veiligheid, ontwikkeling, scholing en gezondheidszorg. Over en weer werd gesproken over verbeteringen in coördinatie en werden behoeftes kenbaar gemaakt.

Vanuit de vier zuidelijke provincies Zabul, Kandahar, Helmand en Uruzgan waren zowel de gouverneurs als de civiele vertegenwoordigers van ISAF aanwezig. Hamdam toonde zich in zijn Governors Compound een uitstekend gastheer en wist daarmee Uruzgan op de kaart te zetten. Commandant Task Force Uruzgan (TFU), kolonel Kees Matthijssen, was samen met de civiel vertegenwoordiger van de TFU, Peter Mollema, present en gaf een toelichting over de veiligheidssituatie in de provincie.

Vanuit Kabul was een hoge delegatie aangetreden, waaronder de directeur-generaal voor Lokaal Bestuur Popal en minister van Onderwijs Wardak. Ook ISAF werd vertegenwoordigd, onder anderen door de nieuwe plaatsvervangend commandant Stability Operations schout-bij-nacht Matthieu Borsboom. Onder de aanwezigen waren verder vertegenwoordigers van de lokale overheid en ambassadepersoneel van de betrokken internationale partners.

De conferentie vormde tevens een goede oefening in samenwerking tussen de Afghaanse veiligheiddiensten. Er is door de Afghaanse politie en het Afghaanse leger, met steun van de TFU, een goed gezamenlijk veiligheidsplan gemaakt en uitgevoerd, waardoor de circa negentig aanwezigen ongestoord konden vergaderen.