KNHS

terug

Eerste KNHS Bestuurdersdag geeft hippische bestuurders nieuwe impulsen 16 november 2008

ERMELO (KNHS) - Tijdens de lunch en na afloop van de eerste KNHS Bestuurdersdag onder het genot van een hapje en een drankje vielen veel instemmende geluiden te horen van de bezoekers aan deze dag. 'Leerzaam en inspirerend' waren kernwoorden die menigmaal te beluisteren waren. Logisch, want er werd door het bestuur van de KNHS getracht een duidelijke lijn naar de toekomst uit te zetten over de vraag hoe de verenigingen binnen de KNHS zich zouden kunnen en moeten ontwikkelen om een rol te blijven spelen in de veranderende maatschappij.

De rede van Clëmence Ross-van Dorp (voormalig staatssecretaris van VWS en thans directeur Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen NISB en bestuurslid KNHS) gaf inhoudelijk het beste aan waar het in de toekomst om gaat. Zij stelde dat mensen niet meer zo gemakkelijk lid worden van een vereniging dan vroeger. De computer is de grote concurrent, met gemeenschappen als Hyves. Ook vroeg zij aandacht voor de vraag hoe verenigingen binnen de KNHS kunnen anticiperen op bijvoorbeeld buitenschoolse opvang en op door LNV en SBB ontwikkelde initiatieven die het buitenspelen moeten bevorderen. "Onze werkelijkheid van toen is een andere werkelijkheid voor de jeugd van nu", stelde Ross-van Dorp, die samenwerking het sleutelwoord noemde. "Wij als bestuur van de KNHS willen u helpen om mee te bewegen binnen de veranderende maatschappij".

Boeiend en inspirerend waren ook de betogen van de bondscoach Robin van Galen, die met de dames waterpoloploeg in Beijing goud won, alsmede het verhaal van bondscoach van de springruiters Rob Ehrens. Hun verhalen over blijven motiveren en stimuleren was één kant van hun medaille. De andere was juist om datgene wat mensen goed kunnen verder te verbeteren en om zwemmers en ruiters te laten focussen op die zaken waar invloed op uitgeoefend kan worden.

Ben Tiggelaar (coach op het gebied van leiderschap, menselijk gedrag en veranderen 'van denken naar doen') bleek een spraakwaterval, die de aanwezigen duidelijk maakte dat veranderingen in gedrag van mensen gemakkelijker gaan in tijden van crisis dan in tijden waarin de noodzaak tot verandering niet of nauwelijks wordt gevoeld. In zijn visie zouden de verenigingen zich dienen af te vragen wat hun missie is en waarop dat is gebaseerd. Dit moet niet door bestuurders worden uitgesproken, maar door een tiental positief ingestelde leden die passie voor de sport hebben. "Ga ontdekken waar je als vereniging de 9 scoort en ga het onderdeel met een 4 afschaffen, ook al is dat onderdeel van de club ooit ingevoerd door de vader van de huidige voorzitter".

Martien van den Heuvel (voorzitter KNHS), die de dag opende, merkt in zijn inleiding op dat de opkomst - ongeveer 200 aanwezigen van de 1500 lokale verenigingen - hem niet meeviel. "De kern van deze dag is u te helpen niet alleen een sterke vereniging te worden, maar dat ook te blijven. Daarom ook zijn er drie KNHS medewerkers op afroep beschikbaar om lokaal de helpende hand toe te steken". Nadien overhandigde Van den Heuvel het eerste exemplaar van de 'KNHS Verenigingswijzer' aan de heer Cees Spanbroek, voorzitter van LR en PC de Slotruiters uit Abcoude, die een grote inbreng heeft gehad in het onderzoek dat vooraf ging aan de realisatie van dit bijna honderd paginas tellende informatieve boek. Van den Heuvel hoopt, gezien de geografisch goede spreiding van de aanwezigen, dat van deze dag een olievlek werking uitgaat. Maar ook meldde hij dat de KNHS het land ingaat om daar haar missie, het versterken van de verenigingen en hen voor te bereiden op de toekomst, uit te dragen.

De dag werd afgesloten met een forumdiscussie onder leiding van KNHS bestuurslid Maria Henneman, die de tongen losmaakte.

KNHS Mediavoorlichting,
Jacob Melissen

Foto's: www.melissen.net