NPS/VARA/VPRO
VPRO/ VARA/ NPS | BUITENHOF | 15 november 2008

Generaal voor de vrede
Uitzending: zondag 16 november 2008,12.00, Nederland 1.

'Vrede brengen zonder het zwaard is gedoemd te mislukken', luidt de stelling van Patrick Cammaert, generaal-majoor der mariniers b.d. Geen andere Nederlandse militair kan bogen op zoveel veldervaring: als commandant was Cammaert actief voor vredesmissies in o.a. Cambodja, Bosnië en Eritrea. Van 2005 tot 2007 gaf hij bovendien leiding aan Monuc, de nu zo geplaagde VN-missie van 17.000 man in Congo. Voor zijn inspanningen voor de wereldvrede ontving de generaal deze week in het Vredespaleis in Den Haag de prestigieuze Carnegie-Wateler prijs. In Buitenhof een interview met Cammaert over de crisis in Congo en de onmacht van de VN. Hoe kan de internationale gemeenschap volgens deze gelauwerde militair dan wel vrede brengen, laat staan afdwingen?
Lees verder

De grenzen van het gedogen
Het Nederlandse gedoogbeleid kraakt na dertig jaar in zijn voegen. Gemeenten zien met lede ogen aan hoe de overlast rondom koffieshops toeneemt. Drugstoerisme en criminaliteit aan de achterdeur van verkooppunten zijn aan de orde van de dag. De regering onderneemt niets en daarom trekken de gemeenten hun eigen plan. De een wil de koffieshops sluiten, de ander wil doorgaan met gedogen. In de aanloop naar de 'wiettop' aanstaande vrijdag een debat met Rob van Gijzel, PvdA-burgemeester van Eindhoven, Michel Marijnen, CDA-burgemeester van Roosendaal en criminoloog Cyrille Fijnaut.
Lees meer

Nederland en Guantanamoverdachten
Deze week lanceerde minister Verhagen het idee om verdachten van Guantanamo Bay door het Internationale Strafhof in Den Haag te laten berechten. Obama wil de omstreden gevangenis op Guantanamo Bay sluiten. De regering van de VS zoekt naar wegen om de terreurverdachten elders te berechten. Mr. Michaïl Wladimiroff, internationaal strafrechtadvocaat was eerder nauw betrokken bij de berechting van Milosovic en Charles Taylor. In Buitenhof plaatst hij grote vraagtekens bij de plannen van minister Verhagen.
Lees verder

Buitenhof
Iedere zondag om 12.10 uur op Nederland 1. Herhaling: maandag 10.25 uur op Nederland 2.
Presentatie: Rob Trip
Column: Jos de Beus
Eindredactie: Corinne Hegeman

Colofon

Op Buitenhoftv.nl:

Na elke uitzending vindt u op www.buitenhoftv.nl informatie over de besproken onderwerpen. U kunt eerdere afleveringen van Buitenhof nog eens als streaming video bekijken en de column nog eens rustig nalezen.
Lees verder

Columns Jos de Beus
Lees hier de columns van Jos de Beus van 2007 en 2008.