Regering.nl



De Jager tevreden over uitkomsten G20-top

Nieuwsbericht | 16-11-2008

De G20-top laat zien 'dat we gecoördineerde actie willen', zei staatssecretaris De Jager na afloop van de top. Een van de afspraken is een scherper toezicht op de financiële markten.

De G20-top vond op 15 november 2008 in Washington plaats. De leiders van de twintig belangrijkste economieën bespraken de huidige internationale financieel-economische situatie.

Staatssecretaris De Jager (Financiën) verving minister-president Balkenende, die vanwege het overlijden van zijn vader naar Nederland terugkeerde.

De stemming op de top was volgens De Jager: 'We kunnen de crisis de baas. De situatie niet onderschatten, maar we weten wat ons te doen staat. Een crisis als we nu meemaken, moeten we in de toekomst zien te voorkomen.'

Maatregelen

'Inclusief de Europese Unie is hier 90% van de wereldeconomie vertegenwoordigd. Wij laten samen zien dat we gecoördineerde actie willen. Dat is een heel belangrijk signaal. Maar het gaat niet alleen om woorden', zei De Jager.

De komende maanden worden een hele reeks maatregelen concreet uitgewerkt, aldus De Jager. Hierbij gaat het volgens hem onder meer om:

* de financiële markten gezond maken door betere regels en scherper toezicht door instellingen als het IMF en de Wereldbank;
* de verkeerde prikkels in de financiële wereld aanpakken, dat gaat onder meer om bonussen die het nemen van risico's op korte termijn bevorderen;

* protectionisme tegengaan, 'bij een vrije wereldhandel heeft iedereen uiteindelijk iets te winnen'.