Auteur van het verfilmde Baader Meinhof Complex bezoekt Nederland

04/11/2008 14:22

Dutch Media Uitgevers

Op maandag 17 en dinsdag 18 november bezoekt de gerenommeerde Duitse journalist Stefan Aust Nederland, ter promotie van de verschijning van zijn klassieker Het Baader Meinhof Complex. Aust's gelijknamig verfilmde boek gaat op 20 november in première in Nederland, en is de duurste Duitse filmproductie ooit.

Bestellen:

Het Baader-Meinhof complex
Het Baader-Meinhof complex
Aust, S.

Aust werkte bij het Duitse tijdschrift konkret samen met Ulrike Meinhof, en wordt alom gezien als de specialist op het gebied van de RAF. HBMC is de verkorte uitgave van de original ausgabe, en werd speciaal voor internationale uitgevers samengesteld: het origineel is meer dan 1000 bladzijden dik. HBMC is opnieuw een spraakmakende film uit Duitsland, dat recent ook in Nederland zeer succesvolle films voortbracht als Das Leben der Anderen, Goodbye, Lenin! en Der Untergang.

HBMC is geen akte van beschuldiging en geen pleidooi van een verdediger. Het is ook geen oordeel, noch in juridisch noch in historisch opzicht. Het is het verhaal van de Rote Armee Fraktion (of Baader-Meinhofgroep, volgens de Duitse media), die haar wortels heeft in de studentenprotesten in de jaren zestig. De officiële aftrap kent twee momenten: een algemene, met het doodschieten van student Benno Ohnesorg door de politie tijdens een demonstratie tegen de sjah van Perzië in juni 1967 en een specifieke, met de bevrijding van Andreas Baader in mei 1970, die toen gevangen zat in verband met de brandstichting in een warenhuis, als protest tegen de Vietnamoorlog.

Na bijna dertig jaar gewapende strijd - resulterend in vierendertig doden 'aan de andere kant': politici, industriëlen, chauffeurs, lijfwachten en politieagenten - eindigde deze officieus op 20 april 1998 met een verklaring die naar persbureau Reuters was gestuurd: 'Bijna achtentwintig jaar geleden, op 17 mei 1970, ontstond de RAF als bevrijdingsorganisatie. Vandaag beëindigen we dit project. De stadsguerrilla in de vorm van de RAF is nu geschiedenis.'

De 'oorlog van zes tegen zes miljoen' (Heinrich Böll) leidde tot een ongekende mobilisatie van de Duitse overheid en haar veiligheidsdiensten, uitmondend in de 'Duitse Herfst', waarin het geweld van de RAF haar hoogte- (of diepte-) punt bereikte met de kidnapping van Hanns Martin Schleyer, en de kaping door Palestijnen van een Lufthansavliegtuig, beiden uitgevoerd om gevangen RAF-leden vrij te krijgen. Nadat de kopstukken van de RAF vernamen dat Duitse speciale eenheden het vliegtuig in Mogadishu bestormd hadden en de kapers waren doodgeschoten, pleegden Andreas Baader, Gudrun Ensslin en Jan-Carl Raspe volgens de Duitse overheid zelfmoord, hetgeen door velen nog altijd betwijfeld wordt.

Het Baader Meinhof Complex vertelt - op aantrekkelijke wijze gepresenteerd, in korte en levendig geschreven hoofdstukken - het fascinerende verhaal van een groep jonge mensen die uit verontwaardiging over de steun van het Westen jegens de oorlog in Vietnam, het uitblijven van denazificatie in Duitsland en de onrechtvaardigheden van de kapitalistische maatschappij, tot geweld overgingen en met bommen, kidnapping en moord de strijd aanbonden tegen de Duitse staat.

Het is een onmisbaar boek voor iedereen die geïnteresseerd is in de jaren zestig en zeventig, in politieke geschiedenis, en de historie van de Europese 'stadsguerrilla'.

Stefan Aust (1946) was hoofdredacteur van Der Spiegel en oprichter van Spiegel TV. Van 1966 tot 1969 was hij redacteur bij het tijdschrift konkret, waar hij Ulrike Meinhof leerde kennen. Ook heeft hij jarenlang gewerkt achter de schermen bij het tv-programma Panorama. Zijn boek Het Baader Meinhof Complex verscheen in 1986 en is een enorme bestseller in Duitsland. Aust was tevens mede-scenarioschrijver van de gelijknamige, spraakmakende, verfilming van zijn boek. Deze Nederlandse vertaling is een verkorte uitgave (het origineel beslaat meer dan 1000 bladzijden), speciaal samengesteld voor een internationaal leespubliek.

'Hét standaardwerk over de Rote Armee Fraktion. Het interessante van het boek van Aust is dat het politiseert; dat het de RAF in het politieke en maatschappelijke Umfeld van destijds plaatst. Inderdaad een complexe tijd, net na de benepen jaren vijftig, met sluimerende hervormingen en op de achtergrond dat vreselijke en onverwerkte verleden van de Tweede Wereldoorlog' Joost van der Vaart, NRC Next

Voor meer informatie over Het Baader Meinhof Complex en/of de auteur kunt u contact opnemen met

Oscar van Gelderen

Uitgever

oscarvangelderen@gmail.com

06 46096823

Het Baader Meinhof Complex

576 pagina's

Verschijnt 19 november

19,90 euro

ISBN 978 90 488 0163 3

NUR 697





http://www.lebowskipublishers.nl