Gemeente Zwolle

Agenda Raadsplein info-meningsvorming maandag 17-11-2008

Tijd en plaats

Op maandag 17 november 2008 vindt het Raadsplein info-meningsvorming plaats van 19.30-22.30 uur in de Raadzaal van het Stadhuis (Grote Kerkplein 15) in Zwolle.

Nota ChristenUnie inzake Vrijheid en Blijheid

Naar aanleiding van de demonstratie van de NVU in augustus stelt de ChristenUnie de vraag of de balans tussen de belangen van hen die demonstreren en de belangen van anderen optimaal is. Zij willen nadenken of er mogelijkheden zijn en of de gemeenteraad hierin een rol kan hebben. De toepasselijke wet- en regelgeving wordt nagelopen op mogelijkheden. In de APV lijkt ruimte te zijn om de bestaande regels te preciseren en uit te breiden. Het doel van de bespreking is het verkennen van de mogelijkheden en onmogelijkheden bij het omgaan met het recht op demonstratie.

Kadernota Verbonden Partijen

De Kadernota verbonden partijen geeft een beleidskader hoe om te gaan met organisaties waarin de gemeente zowel bestuurlijk als financieel participeert. Centraal daarbij staat telkens het antwoord op de vraag: is dit de geëigende vorm om de doelstellingen van de gemeente te realiseren? In een beslisboom staan vragen verwoord met als denklijn: alleen een verbonden partij aangaan als er geen voorliggende andere oplossing haalbaar is. In de besturing van een verbonden partij is het essentieel om inzicht te hebben in het doel en de risico´s die hieraan verbonden zijn. De controlling kan hierop worden ingericht. Belangrijk punt is de vertegenwoordiging vanuit de gemeente in een verbonden partij. Gesteld wordt dat het ongewenst is om raadsleden in besturen van verbonden partijen op te nemen.

Verordening op het Onderzoeksrecht van de raad

Naast de bestaande controle-instrumenten heeft de raad op grond van de Gemeentewet de beschikking over een zwaar instrument: de mogelijkheid om een onderzoek in te stellen naar het door het college of burgemeester gevoerde bestuur, waaraan iedere betrokkene verplicht is mee te werken. Met dit onderzoek wordt een onderzoeksdimensie toegevoegd: de politieke kant van het gevoerde bestuur. Daarmee is het instrument breder dan een rekenkameronderzoek. De verordening is verplicht om een raadsonderzoek te kunnen uitvoeren. Als bijlage is een checklist opgenomen om goed voorbereid aan een onderzoek te beginnen.

Compensatiemiddelen voor wegvallen delen ondersteunende begeleiding

Het rijk probeert de kostenstijging van de AWBZ te beperken, door vermindering ondersteunende en activerende begeleiding. Tegelijk wil het Rijk de middelen overhevelen naar de gemeenten. Onzeker is nog de omvang van de groep en de middelen waarom het gaat. Landelijk vind hierover nog discussie plaats (o.a. door de VNG). Voor de korte termijn wordt de raad gevraagd om overgangsmaatregelen vast te stellen, zodat uitvoer van de regelingen in 2009 mogelijk is. Voor de langere termijn wordt gevraagd de voorkeur uit te spreken voor één van de twee voorgestelde varianten: via productafspraken met instellingen of via screening vooraf. De CDA-fractie heeft tijdens de besluitvormingsronde A op 27 oktober om agendering gevraagd. Reden voor deze agendering is dat de fractie graag nadere informatie ontvangt over de rol van de woningcorporaties binnen Dieze Oost., waaronder het streven naar zoveel mogelijk goedkope starterswoningen (maximaal 55%). Ook over het behoud van de sociale cohesie in de buurt, de toekomst van het winkelcentrum aan de Hogenkampsweg en de rol van de gemeente in de voortgang van het proces wil de fractie vragen stellen.

Voortgang projectopdracht Ontwikkelingsvisie Diezerpoort

In de informatienota staan de ambities geformuleerd voor de ontwikkeling van de Dierzerpoort en de wijze waarop wordt samengewerkt met corporaties en andere partners. Ook de wijze waarop de raad wordt betrokken in ateliersessies. Afsluitend wordt aangegeven dat een subsidieaanvraag wordt gedaan op het preventiebudget 40+ wijken. De ambities voor de wijk gaan o.a. over: actief burgerschap, kansen voor elke levensfase, welkom aan de stedelijke pionier en een duurzame leefomgeving.

Voortgang Bouwblok Rodetorenplein

In de informatienota toegestuurd op 27 oktober is materiaal opgenomen naar aanleiding van bespreking van het bouwblok Rodetorenplein in de raad van 9 juni. In de nota staat een toelichting van het ontwerpproces en detaillering van het ontwerp. Op verzoek van de SP, ondersteund door de VVD vindt een meningsvormend debat plaats. De debatvragen die voorliggen zijn:
Zijn de andere fracties in dit huis overtuigd van het feit dat er door de ontwikkelaar voldoende tegemoet is gekomen aan de bezwaren en het gevoel van de raad inzake omvang en/of massa van het te bouwen pand. Geeft het antwoord van de ontwikkelaar u voldoende waarborgen om het college de volmacht te laten afgeven via een binnenplanse vrijstelling af te wijken van een belangrijke eis uit het beschermdstadsgezicht.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 07-11-2008 tot 18-11-2008