A&F Agrotechnology & Food Innovations


17 nov 2008 16:00
Onderdeel: Wageningen Universiteit
Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen Organisatie: Wageningen Universiteit
Promotor: prof.dr.ir. H. Gruppen (Levensmiddelentechnologie) Co-Promotor: Dr.ir. J.-P. Vincken

Van vlaszaad is al lange tijd bekend dat het een positief effect heeft op de gezondheid. Dit komt door de vezels, de goede vetzuursamenstelling en de lignanen. Lignanen zijn stoffen die lijken op het vrouwelijk geslachtshormoon estradiol. Door deze structurele gelijkenis wordt gesteld dat lignanen in kunnen grijpen op het hormoon metabolisme en op die manier de gezondheid (positief) kunnen beïnvloeden. Echter, de lignanen die in vlaszaad zitten, zijn niet actief in het menselijke lichaam. Door de darmbacteriën worden de lignanen uit vlaszaad omgezet in een actieve vorm.

Tijdens dit onderzoek is gekeken naar de vorm waarin lignanen in vlaszaad zitten. Lignanen blijken, samen met andere componenten, grote complexe moleculen te vormen. Deze verzameling aan moleculen noemen we het lignaan macromolecuul.

Daarnaast is onderzocht welke bacteriën bij de omzetting in de darm betrokken zijn en hebben we de gevormde bioactieve lignanen kunnen opzuiveren. De verkregen bioactieve lignanen kunnen gebruikt worden als gezondheidsbevorderend ingrediënt.

Titel proefschrift: âHet lignaan macromolecuul uit vlaszaad; Structuur en bioconversie van lignanenâ
Meer over dit onderwerp
Routebeschrijving en gebouwen Wageningen
Directe internet uitzending van de promotie via WUR TV