Universiteit Maastricht

Persberichten 2008

12 november 2008
Limburg Topportunities à la Dragon's Den
Studentenconferentie ontwikkelt ideeën om hoogopgeleid talent voor regio te behouden

Op 17 en 18 november organiseert Student & Stad de conferentie `Limburg Topportunities'. Zo'n dertig studenten worden twee dagen lang opgesloten in een luxe hotel, waar ze in groepen ideeën uitwerken om wonen & werken in Limburg aantrekkelijker te maken voor jonge hoger opgeleiden. Want wie kan zulke ideeën nu beter genereren dan de doelgroep zelf? Aan het eind van de conferentie `pitchen' de studenten hun uitgewerkte voorstellen tegenover een groep regionale beleidsmakers volgens de Dragon's Den formule (het TV programma waar startende ondernemers de kans krijgen om zichzelf te presenteren aan succesvolle investeerders).

Met de Topportunities conferentie creëren de organisatoren de ideale omstandigheden om ideeën te laten opborrelen. De deelnemende studenten worden twee dagen ondergebracht in een hotel, waar hun creatieve brainstorm op gang wordt gebracht door het bureau Symbio6. Vervolgens gaat de competitie van start: elke groep krijgt een deelprobleem voorgelegd en moet daar een creatieve oplossing voor bedenken. Op de tweede conferentiedag presenteren de groepen hun plannen aan de dragons, beslissers op het hoogste niveau die kunnen inschatten of de plannen investeringswaardig zijn.

Zes dragons hebben hun medewerking toegezegd: Odile Wolfs (gedeputeerde Provincie Limburg), Wim Ortjens (directeur Regiobranding Zuid-Limburg), Jacques Costongs (wethouder gemeente Maastricht), Jos Willems (College van Bestuur Hogeschool Zuyd), André Postema (College van Bestuur Universiteit Maastricht) en Peter Fransman (directeur Het Domein Sittard).

Het initiatief Student & Stad bestaat sinds 2000. Met dit initiatief spannen de gemeente Maastricht en de Maastrichtse hoger onderwijsinstellingen zich gezamenlijk in voor de ontwikkeling van studentenvoorzieningen in Maastricht. De aandacht richt zich niet alleen op studenten tijdens hun studie: ook (of juist) na hun afstuderen kunnen zij veel voor de regio betekenen. Daarom wil Student & Stad actief meewerken aan plannen om hoogopgeleiden aan de regio te binden. Het initiatief wordt ook ondersteund door de Provincie Limburg. Na de conferentie geeft Student & Stad het estafettestokje door aan de Provincie. De filosofie achter het evenement is om niet over de hoofden van de hoger opgeleiden plannen te ontwikkelen om stad en regio aantrekkelijker te maken, maar om de doelgroep zelf uit te dagen om met nieuwe ideeën te komen. De regio heeft jonge hoog opgeleiden hard nodig om een nieuwe economisch perspectief te krijgen.