Gemeente Zwolle

Raadswijzer week 46

Agenda raadsplein 17 november 2008

19.00 uur Besluitvormende ronde
Diverse A-onderwerpen (hamerstukken)

19.30 uur start Raadsplein in Raadzaal

Informatieronde
Inhoudelijke vragen stellen aan het college van burgemeester en wethouders en/of ambtenaren en/of burgers en organisaties om informatie te verzamelen

19.40 uur Vrijheid Blijheid (zie uitgelicht)

20.15 uur Kadernota Verbonden Partijen

20.45 uur Verordening op het Onderzoeksrecht van de raad

21.00 uur Pauze

21.10 Compensatiemiddelen voor wegvallen delen ondersteunende begeleiding

21.30 uur Voortgang projectopdracht Ontwikkelingsvisie Diezerpoort

Meningsvormende ronde

- debatteren om tot een mening te komen

21.50 uur Voortgang Bouwblok Rodetorenplein

22.30 uur Sluiting

Dit is een beknopte weergave. De volledige agenda is te vinden op www.gemeenteraadzwolle.nl en in te zien in het Informatiecentrum op de begane grond van het stadhuis.

Uitgelicht Vrijheid en Blijheid

Tijdens een informatieronde van het Raadsplein op maandag 17 november a.s. verkent de gemeenteraad de mogelijkheden en onmogelijkheden bij het omgaan met het recht op demonstratie. De Christen Unie heeft hierover een verkennende notitie geschreven die de aanleiding vormt om dit onderwerp te bespreken.

Recht op demonstratie
Aanleiding voor deze notitie was de demonstratie van de Nederlandse Volks- Unie (NVU) in Zwolle in augustus van dit jaar. Het bekend worden van het melden van de demonstratie van de NVU (tegen het verdrag van Lissabon) maakte veel los. De discussie die ontstond, ging en gaat over de vrijheid van meningsuiting en over vrijwaring van discriminatie. De burgemeester liet weten dat hij de demonstratie niet kon tegenhouden, maar wel maatregelen nam. Die maatregelen gingen over het bewaken van de veiligheid en over voorschriften, die gevolgd moeten worden. De burgemeester kon niet anders, de beschikbare jurisprudentie geeft geen ruimte voor andere overwegingen.

Bestaande regels uitbreiden
De ChristenUnie stelt de vraag of de balans tussen de belangen van hen die demonstreren en de belangen van anderen optimaal is. In de verkennende notitie wordt de toepasselijke wet- en regelgeving nagelopen op mogelijkheden. In de Algemene Plaatselijke Verordening lijkt, naar de mening van de ChristenUnie, ruimte te zijn om de bestaande regels te preciseren en uit te breiden.

Geef uw mening
Bij de verkenning van de mogelijkheden en onmogelijkheden rondom het omgaan met het recht op demonstratie kan de gemeenteraad de hulp van deskundigen goed gebruiken. Tijdens de behandeling van dit onderwerp in de informatieronde om 19.40 uur kunt u uw visie aan gemeenteraad mondeling toelichten. U kunt zich hiervoor aanmelden bij de raadsgriffie op tel. (038) 498 21 81.

Rondje Raad; Martien van Gurp

Kent u de 39 raadsleden en weet u wat ze doen? Het zijn mensen die zich dagelijks inzetten voor u en voor de stad. Ze nemen belangrijke beslissingen en controleren het college van burgemeester en wethouders. Wie ze zijn en waar ze zich voor inzetten, leest u in deze rubriek: Rondje Raad.

Deze week raadslid Martien van Gurp, sinds 2002 gemeenteraadslid voor het CDA.

Roots in Wijthem/Zwollekerspel
Ik ben geboren en getogen in Wijthmen, gemeente Zwollekerspel. De oudere bewoners van Windesheim, Westenholte, Berkum, Wijthmen en Haerst weten dit nog wel. Het gebied lag rondom Zwolle. Dit werd een probleem, want de stad Zwolle kon toen niet meer uitbreiden. Ik woon in het Buitengebied en run daar samen met mijn vrouw en zoon een varkens- en rundveebedrijf. Daarnaast ben ik vice-voorzitter van de ruilverkaveling Marshoek-Hoonhorst.

Zo werkt Democratie
Sinds 2002 zit ik namens het CDA in de gemeenteraad. Wanneer je aan zo'n klus begint, verwacht je veel te kunnen veranderen. Maar dat blijkt maar ten dele waar want voor iedere verandering of aanpassing moet je een meerderheid verkrijgen. Deze krijg je niet zomaar. Goed onderbouwde argumenten worden gevraagd. Alleen dan kun je een meerderheid krijgen in de raad: de helft +1 van de 39 raadsleden. Zo werkt Democratie. Soms gaan daar hele debatten over. Dan zal menig burger zich afvragen: "Waar gaat dit over?"

Belangenbehartiger Buitengebied
Het grootste gedeelte van mijn raadswerk is het vertegenwoordigen van het Buitengebied. Om op de hoogte te blijven, bezoek ik namens het CDA de wijkplatformen in Windesheim, Wijthmen, Westenholte, Mastenbroek en het gebied ten oosten van de Vecht. Ook houd ik me bezig met de ruimtelijke ontwikkeling van stad en buitengebied. Momenteel spelen er onder andere de volgende onderwerpen: het maken van een masterplan Ruimte voor de Vecht en de Visie op het buitengebied. Het Buitengebied is toch het uitloopgebied van de stad. Het kenmerkt zich door haar diversiteit en heeft verschillende functies. Er spelen verschillende belangen. Ook speelt het bestemmingsplan Tolhuislanden, met als heet hangijzer; de windmolens.

Betaalbare huurwoningen
Het structuurplan is nu vastgesteld. Hierin wordt, in grote lijnen, aangegeven waar tot 2020 gebouwd gaat worden. De gemeente Zwolle verwacht nog zo'n 6000 woningen nodig te hebben, bovenop de reeds geplande woningbouw. In het stadsdebat hierover is gekozen voor eerst inbreiding, en dan uitbreiding. Iedere burger heeft een mening over waar gebouwd moet worden zolang het maar niet bij hen voor de deur is. Het is niet altijd makkelijk om hier als politiek een beslissing over te nemen.Toch zal een stad als Zwolle blijven bouwen. Hier voel ik mij als ex-bouwvakker nauw bij betrokken. Zo heb ik, samen met Jan Hofstede de CDA Woning ontwikkeld. Betaalbare huurwoningen waarin gehandicapten, 55+ers, starters en alleenstaanden gehuisvest kunnen worden. Deze zijn specifiek voor doorstroming geschikt. Woningcorporatie SWZ heeft deze woning gebouwd aan de Botlek, voor een betaalbare huurprijs. Het CDA zal zich dan ook inzetten voor deze doelgroepen.

Een oproep aan alle bewoners van het Buitengebied: Heeft u problemen met gemeente of ambtenaren, trek aan de bel bij een raadslid! Het is goed voor raadsleden om te weten wat er in buurt, dorp of persoonlijk speelt. Ik voel mij dan ook geen ambtenaar, maar een volksvertegenwoordiger. U kunt mij mailen (martienvangurp@cdazwolle.nl).

Elektronische agenda

U kunt zich abonneren op de elektronische agenda. Stuur een e-mail met daarin het woord Agenda naar raadsgriffie@zwolle.nl en u bent altijd actueel op de hoogte.

Laat uw stem horen

U kunt raadsleden informeren over wat u bezighoudt en agendaonderwerpen aandragen. Medewerkers van de raadsgriffie helpen u graag met de voorbereidingen. Heeft u iets te melden of wilt u aandacht voor een onderwerp dat nog niet op de agenda staat? Bel dan naar de raadsgriffie op tel. (038) 498 21 81 of stuur een e-mail naar raadsgriffie@zwolle.nl.

Bron: Raadsgriffie
Datum van 12-11-2008 tot 26-11-2008