GroenLinks in de Europese Unie

Prioriteiten Straatsburgweek 17 tot 20 november 2008

Dinsdag

Schoolfruitregeling, rapport Busk

Het Europarlement debatteert over een regeling om leerlingen van fruit te voorzien. De Europese Commissie wil daar 90 miljoen euro voor reserveren op de Gemeenschapsbegroting. Kathalijne Buitenweg steunt het voorstel om dit bedrag te verhogen. Als het aan haar ligt moet het dan wel gaan om biologisch fruit. In Europa zijn er 22 miljoen kinderen met overgewicht. Als we dat probleem op willen lossen, dan moeten we beginnen kinderen te leren wat gezonde voeding is. Wie als kind veel fruit heeft gegeten, blijft dat ook op latere leeftijd vaak doen.

Situatie in de bijenteelt, vragen van Parish namens de landbouwcommissie

Het Europarlement debatteert met de Europese Commissie over de toekomst van de bijenteelt. Het gaat slecht met de bijen in Europa. Tijdens de winter sterven er massaal bijenvolken uit. Bijen zijn essentieel bij de bestuiving in de landbouw. Eén van de belangrijkste oorzaken van bijensterfte is de sterke daling van de hoeveelheid stuifmeel en nectar, die mede veroorzaakt wordt door het gebruik van genetisch gemodificeerde en behandelde zaden. Volgens Kathalijne Buitenweg laat dit eens te meer zien dat we naar een andere landbouw toe moeten. Een landbouw waarin ook bescherming van natuur en behoud van biodiversiteit een centrale rol spelen.

Woensdag

Opslaan van passagiersgegevens, resolutie

Het Europees Parlement neemt een standpunt in over het voorstel om in Europa passagiersgegevens op te slaan. In het voorstel staat dat gegevens van iedereen die Europa in of uit vliegt gedurende 13 jaar moeten worden opgeslagen door de lidstaten. Kathalijne Buitenweg vindt het een slecht voorstel. Na herhaaldelijk vragen is het nog steeds onduidelijk waarom passagiersgegevens zo lang opgeslagen moeten worden. Maar ook waarvoor ze gebruikt zouden worden en of dat ook echt effectief is.

Herziening van het Europese landbouwbeleid, rapport Capoulas Santos

Het Europarlement stemt over de herziening van het Europese landbouwbeleid. Kathalijne Buitenweg, rapporteur voor de milieucommissie op dit onderwerp, is niet tevreden met de voorstellen van de Europese Commissie. De Commissie wil boeren nog grotendeels blijven betalen voor wat ze in het verleden produceerden. Er is in de voorstellen veel te weinig aandacht voor water en natuur. Buitenweg heeft amendementen ingediend om daar verandering in te brengen. Te beginnen met het belonen van boeren voor de groene en blauwe diensten die ze leveren, zoals natuurbeheer en waterberging.

Minimumcriteria voor milieu-inspecties, vragen van Ouzký namens de milieucommissie

Er zijn grote verschillen in de manier waarop lidstaten hun milieu-inspecties uitvoeren. Dat leidt er toe dat Europese milieuwetgeving niet overal even effectief is. Het Europarlement debatteert hierover met de Europese Commissie. Kathalijne Buitenweg wil dat er een Europese milieudienst komt die toeziet op de naleving van EU-wetgeving en die zonodig direct boetes op kan leggen. Dan kunnen we ook stoppen met het opstellen van allerlei detailvoorschriften. Het is veel beter om het doel te reguleren, maar dan moeten er wel eerst effectieve controles zijn.

Donderdag

Blue card, rapport Klamt

Het Europees Parlement stemt over de zogenaamde Europese blue card die het eenvoudiger moet maken voor kennismigranten om in Europa te gaan werken. De blue card is een verblijfs- en werkvergunning in één en moet voornamelijk hoogopgeleide migranten aantrekken. Kathalijne Buitenweg vond het voorstel van de Europese Commissie al te beperkt, maar het Europees Parlement lijkt nu nog minder de deur open te willen zetten voor migranten. Vooral de eis van de rapporteur dat migranten 5 jaar werkervaring moeten hebben, waarvan 2 jaar als ´senior medewerker´, stuit Buitenweg tegen de borst. De Europese Commissie stelde eerder 3 jaar voor. Ook vindt ze de eis dat migranten 1,7 keer modaal moeten verdienen te hoog.


-------------------




GroenLinks in de Europese Unie