Nederlandse scholieren op de bres voor seksuele rechten wereldwijd

13/11/2008 17:53

World Population Foundation/ MYBODY

Op 17 november wordt in Den Haag bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag een bijzondere fototentoonstelling geopend. Via foto's en verhalen tonen jongeren uit Europa en ontwikkelingslanden een unieke kijk op hun eigen wereld. Ze laten zien wat hen bezighoudt op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten. Nederlandse scholieren zullen een oproep doen de seksuele rechten van jongeren wereldwijd op de politieke agenda te zetten en er meer geld voor vrij te maken.

Vier jongeren van twee betrokken Nederlandse scholen zullen de oproep doen: twee jongeren van Werkplaats de Kindergemeenschap uit Bilthoven en twee van het Odulphus Lyceum uit Tilburg. Ook zullen zij de Secretaris-Generaal (Ed Kronenburg) van het ministerie van Buitenlandse Zaken het eerste exemplaar van de Zoom In! publicatie aanbieden.

De fototentoonstelling 'Zoom In!' is het eindresultaat van een internationaal educatief project waarbij jongeren uit Nederland, Engeland en Letland een kijkje krijgen in het leven van hun leeftijdsgenoten in ontwikkelingslanden.

Jongeren uit Pakistan, Vietnam, Bangladesh, Oeganda, Zambia, Zimbabwe, en uit China en Mexico hebben foto's gemaakt en verhalen geschreven die iets vertellen over hun leven, en specifiek over onderwerpen als seks, liefde en relaties. De Europese jongeren hebben op hun beurt hetzelfde gedaan over hun - vaak totaal andere - leven. Daardoor is Zoom In! een bijzondere tentoonstelling geworden.

Het Zoom In! project is een initiatief van vier Europese organisaties op het gebied van seksuele en reproductieve gezondheid en rechten: MYBODY (Nederland), Marie Stopes International (Verenigd Koninkrijk), Papardes Zieds, de Letse organisatie voor family planning en seksuele gezondheid, en YouAct, een Europees jongerennetwerk voor seksuele en reproductieve rechten.

Het Zoom in! project bestaat in totaal uit 3 onderdelen. Er is een lespakket op cd-rom met foto's en verhalen uit de ontwikkelingslanden. Daarmee kunnen Nederlandse scholen aan de slag om zelf foto's en verhalen te maken. Ze kunnen ook een eigen tentoonstelling creëren. De cd-rom bevat naast de foto's en verhalen een serie factsheets met informatie over seksuele en reproductieve rechten. Die zijn bruikbaar in de klas om over te discussiëren, maar ook om ideeën op te doen voor het maken van foto's. Verder is er een publicatie, en de tentoonstelling is het laatste onderdeel van het project.

Locatie en tijdstip

Maandag 17 november 2008 om 14 uur.

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

2594 AC Den Haag

De tentoonstelling is beneden in de hal.

Zoom In! werd mede mogelijk gemaakt door de Europese Unie en de Nationale Postcode Loterij.





http://www.mybody.nl