Gemeente Hoorn


Gemeente vervangt bomen langs fietspad in Kersenboogerd

13 november 2008 - Maandag 17 november start firma Stoop in opdracht van de gemeente met het kappen van tachtig bomen (elzen) aan weerszijden van het fietspad bij de Pergola en Patio in de wijk Kersenboogerd. Dit gebeurt op verzoek van omwonenden die veel overlast ervaren van de grote bomen. In plaats van de elzen komen er 73 kleinere bomen. Het kappen van de elzen en de grond plantklaar maken voor de nieuwe bomen duurt ongeveer een week. De plantdatum van de nieuwe (amber)bomen is nog niet bekend. In ieder geval moeten de bomen voor de kerstdagen geplant zijn.

De elzen zijn te groot geworden voor de omgeving en staan te dicht op de woningen. Door het zware en grote bladerdek komt er te weinig daglicht in de woningen en slaan de takken tegen de gevels aan. Bij met name oudere bewoners geeft het gebrek aan daglicht een onveilig gevoel.

In het verleden zijn de elzen al een keer gesnoeid, maar dat geeft geen blijvende oplossing. Daarom heeft de gemeente ervoor gekozen de huidige bomen te vervangen door een soort die niet zo snel groeit en minder groot wordt. In plaats van de elzen komen er 73 amberbomen.

Tijdens de werkzaamheden is het fietspad tijdelijk afgesloten. Via het voetpad kan men zijn weg vervolgen.