Gemeente Baarn

17 t/m 21 november haalt de gemeente bladeren op gevallen blad

De gemeente is momenteel weer volop aan de slag met het opruimen van gevallen bladeren. Jaarlijks voert de gemeente Baarn zon 1.000 ton blad af. Dat kost de gemeente elk jaar ruim vijftigduizend euro. Dat is veel geld maar het komt het milieu ten goede, immers het bladafval wordt verwerkt tot compost.

Oproep aan particulieren
Wij doen, net als de voorgaande jaren, een dringende oproep aan particulieren om kritisch en milieubewust met het blad in uw tuin om te gaan. Veel blad -vooral van particulieren- hoeft helemaal niet te worden afgevoerd. U kunt het in de tuin laten verteren. Door het blad weg te halen verstoort u namelijk de natuurlijke kringloop, want allerlei bodemleven heeft de bescherming van het blad nodig. En juist voor bomen en heesters is blad een belangrijke voedselbodem, daar kunt u het blad dus veel beter laten liggen. Bovendien beschermt de bladlaag de bodem tegen uitdroging en is blad een ideale bescherming voor bollen en vaste planten. Laat dus waar mogelijk het blad in de tuin liggen of maak er een composthoop mee om later weer te gebruiken. Dat is een milieuvriendelijke kringloop en het kost minder geld.

Blad aanbieden (zonder takken!)
Om milieubewuste- en bezuinigingsredenen hebben wij als gemeente de regels rond het bladruimen een paar jaar geleden al aangescherpt. Deze ingeslagen weg blijven wij nog consequenter volgen. Wij benadrukken nog eens dat het vanzelfsprekend is dat iedereen voor afvoer van zijn eigen blad zorgt.

In boomrijke lanen is het onontkomenlijk dat er ook bladeren van gemeentebomen bij u in de tuin vallen die u, ondanks onze oproep, toch kwijt wilt. Die bladeren van gemeentebomen kunt u in de week van 17 november tot en met 21 november op een hoop aan de weg aanbieden. Zorgt u er voor dat er géén takken (!) in de bladhopen liggen. Als er takken of ander tuinafval in de bladhopen terecht komt dan verstoppen deze de bladruimmachine.

Uitvoering
Wij streven er naar dat voor de kerstdagen al het blad van de gemeentelijke bomen is opgeruimd. Wij ruimen het blad van de wegen, de voet- en de fietspaden vanwege veiligheidsredenen. Ook de gazons maken wij bladvrij. In de perken en tussen de struiken laten wij het blad liggen om te verteren. Er wordt alleen geruimd in straten waar gemeentebomen staan!