Gemeente Lingewaard


Maandag 17 november jl. begint bouwbedrijf Heijmans met de restauratie van het Fort Pannerden. Donderdag 13 november 2008 had al de sleuteloverdracht door de beheerders aan de gemeente plaatsgevonden (zie eerder bericht op deze website) en werd tijdens de persconferentie op vrijdag 14 november 2008, in restaurant Rijnzicht een toelichting gegeven op de restauratieplannen.

Wat houden deze plannen in?

1.De eerste fase van herstel is de casco-restauratie. Herstel van het metselwerk, herstel van de buitenkant, het plaatsen van ramen en deuren en het verhelpen van grote lekkages zorgen ervoor dat het Fort weer in oude staat hersteld wordt. De kosten van deze fase worden vooral gefinancierd uit een subsidie van 700.000,-- van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten, en bijdragen van provincie Gelderland ( 600.000,--), gemeente Lingewaard ( 150.000,--) en andere fondsen.

2. In de tweede fase wordt het Fort toegankelijk gemaakt.
3. In de derde fase wordt gewerkt aan de feitelijke nieuwe bestemming van het Fort.

Bestemming Fort
In grote lijnen zal het Fort de volgende bestemming krijgen:


- een Natuur- en educatiepunt van Staatsbosbeheer en Stichting Lingewaard Natuurlijk

- een streekmuseum en een museum Fort Pannerden en munitiegeschiedenis


- een toeristisch informatiepunt van de gemeente Lingewaard
- een culturele functie, wisselende exposities van kunstenaars
- een informatiepunt van Rijkswaterstaat

- een beperkte horecavoorziening.

Burgemeester Harry de Vries is zeer verheugd met het feit dat het eindelijk zover is. Dat er nu echt van start gegaan kan worden en dat er in alle opzichten het beste gemaakt kan gaan worden van een uniek en uitzonderlijk object dat het zo verdient. De herbestemming van het Fort is een bestemming die past bij de bijzondere plek waar het Fort gesitueerd is, midden in het prachtige natuurgebied van de Klompenwaard.
De functie die het Fort in de toekomst gaat vervullen sluit nauw aan bij de natuurhistorische en toeristisch recreatieve mogelijkheden van dit gebied.

Met een bestemming als museum en informatiepunt gaat het Fort een belangrijk onderdeel vormen van het toeristisch netwerk in de regio.

Tijdsplanning
De verwachting is dat de eerste fase medio 2010 is afgerond. De verdere invulling volgt in 2010 en 2011. Het jaar waarin gestreefd wordt het Fort Pannerden open te stellen voor publiek.

Fort Pannerden2