ABVAKABO FNV

Overleg cao ArboUnie gestart

De onderhandelingen voor een nieuwe cao Arbo Unie zijn weer van start gegaan. De huidige cao liep al af op 1 juli 2008. De inzet van ABVAKABO FNV voor de nieuwe cao Arbo Unie is op hoofdlijnen: een looptijd van een jaar, een salarisverhoging van 3,5%, een verbetering van de regeling vergoeding woon-werkverkeer en dienstreizen en meer aandacht voor (bij- en na) scholing waaronder in het kader van de Wet BIG.

Toezeggingen

Al jaren is de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden bij Arbo Unie een grote zorg. Na het laatste akkoord wilden de werknemersorganisaties weer verbeteringen. Ook de werkgever gaf destijds aan weer perspectief te zien. In het overleg op 12 november gaf Arbo Unie aan dat hoewel het bedrijf niet uit de zorgen is; er toch een duidelijke kentering waarneembaar is in kosten, stabilisatie van de markt en het marktaandeel en dat er daarom weer reden was 2009 met enig optimisme tegemoet te treden.

Voorstel ingetrokken

Helaas moesten de werknemersorganisaties constateren dat de cao-voorstellen van Arbo Unie in het geheel geen gelijke tred hielden met het eerder genoemde optimisme voor 2009. De werknemersorganisaties hebben daarop inhoudelijke kritiek geleverd en aangegeven niet over de inzet van Arbo Unie te willen onderhandelen alvorens de leden te raadplegen.
Hierop heeft Arbo Unie besloten de inzet in te trekken en toegezegd binnen een week met een aangepaste inzet te komen. Afgesproken is dat deze inzet op 25 november in het eerstvolgende cao-overleg wordt toegelicht. Dan zal moeten blijken of de inzet van de werkgever voldoende basis biedt om het overleg op korte termijn succesvol af te ronden.