Bio Europe 2008: Duitsland als toplocatie voor biotechnologie dankzij regeringssteun

17/11/2008 09:32

PR Newswire

BERLIJN, November 17 /PRNewswire/ -- De actieve ondersteuning die de Duitse overheid verleent aan investeringen in de biotechnologie, is een van de grootste voordelen die het land internationale investeerders kan bieden. De door de Duitse regering gevolgde strategie van stimulering van innovaties in de biotechnologie en de mogelijke voordelen van dergelijke steun aan buitenlandse bedrijven, is de focus van een reeks presentaties op Bio Europe 2008, welke op 17 november 2008 in Mannheim worden gegeven. Duitsland richt zich tijdens dit evenement specifiek op de mogelijkheden voor buitenlandse biotechnologie-investeerders in Duitsland. De presentaties vinden plaats tijdens de Bio Europe 2008-conventie van 17-19 november 2008 in Mannheim.

De steun van Duitsland aan investeringen in de biotechnologie heeft ertoe bijgedragen dat het land nu 500 biotech-bedrijven herbergt en marktleider is op gespecialiseerde terreinen zoals regeneratieve geneeskunde. Publieke financiering van biotechnologie in Duitsland zal het onderwerp zijn van de presentatie van dr. Stefan Lampel, hoofd van de afdeling EU en Internationale Aangelegenheden van projectmanagementsorganisatie Juelich. In zijn lezing zal ook worden gekeken naar criteria waarmee buitenlandse bedrijven in aanmerking komen voor publieke financiering.

Industrieclusters hebben ertoe bijgedragen om Duitsland tot marktleider op het gebied van gezondheidszorg en biotechnologie te laten uitgroeien, omdat ze bedrijven van allerlei omvang in staat stellen hun krachten te bundelen. De directeur van de belangrijkste Duitse gezondheidszorgcluster zal een van de sprekers zijn tijdens het seminarie. Dr. Christian Tidona, algemeen directeur van BioRN Cluster Management GmbH, zal uiteenzetten hoe zijn cluster een onderzoekssubsidie van 40 miljoen in de wacht wist te slepen. Met deze subsidie hopen de bedrijven in de cluster tegen 2013 maar liefst 70 nieuwe medicijnen, diagnostische middelen en platformtechnologieën te hebben ontwikkeld, naast 19 innovatieve diensten. BioRN Cluster is ook de thuisbasis van de Nobelprijswinnaar van 2008, prof. dr. Harald zur Hausen.

Ten slotte zal de serie presentaties zich richten op regeneratieve geneeskunde. Duitslands expertise op dit gebied maakt het voor buitenlandse bedrijven mogelijk om dit land als uitvalsbasis te gebruiken voor O?-activiteiten op dit spannende terrein van medisch onderzoek. Dit zal het onderwerp zijn van de presentatie van dr. Anja Elstner. Zij is de netwerkmanager voor het Regeneratieve Geneeskunde-initiatief aan het Berlin-Brandenburgcentrum voor regeneratieve therapieën. Zij zal spreken over de rol van het Duitse ministerie voor Onderwijs en Onderzoek (BMBF) en de Duitse onderzoeksstichting bij de ondersteuning van gespecialiseerde onderzoekscentra die zich richten op regeneratieve geneeskunde. Deze centra zijn gevestigd in de Duitse steden Berlijn, Leipzig, Dresden en Hannover, en ontvangen 150 miljoen euro aan subsidie.

Dr. Nicola Henneberg, senior manager gezondheid bij Invest in Germany GmbH, begint de serie presentaties met een introductie van Duitsland als locatie voor biotechnologische investeringen. Zij stelt vast dat "overheidssteun, samen met een goed arbeidspotentieel, ertoe hebben bijgedragen dat Duitsland een van de belangrijkste spelers is geworden op het gebied van biotechnologie en marktleider in regeneratieve geneeskunde. De aanwezigheid van clusters zorgt ervoor dat het land een bijzonder gastvrij klimaat biedt voor kleine en middelgrote ondernemingen, aangezien nieuwkomers zich kunnen aansluiten bij een reeds bestaande infrastructuur en zich vervolgens uitsluitend richten op hun kerncompetenties, bijvoorbeeld O?."

Invest in Germany is het eigen bureau ter bevordering van investeringen van de Bondsrepubliek Duitsland. Het biedt investeerders brede ondersteuning, van de selectie van de locatie tot de implementatie van
investeringsbeslissingen.

Contactpersoon voor de media: Eva Henkel, Invest in Germany, telefoon: +49-30-200099-173, fax: +49-30-200099-111,
e-mail: Henkel@invest-in-germany.com

Contactpersoon voor de media: Eva Henkel, Invest in Germany, telefoon: +49-30-200099-173, fax: +49-30-200099-111, e-mail: Henkel@invest-in-germany.com






-