Gemeente Eersel


In 2008 subsidie voor 30 projecten in de Kempen

Al 30 projecten in het buitengebied hebben dit jaar subsidie gekregen in het kader van de reconstructie. Dat blijkt uit het projectenoverzicht van Streekhuis Kempenland. Hiermee is in totaal een bedrag van 5½ miljoen euro gemoeid. Verder wordt voor een aantal projecten nog dit jaar een besluit tot financiering verwacht.

Projecten in uitvoering

Een van de omvangrijkste projecten in Kempenland is de ruilverkaveling De Hilver, in de gemeenten Hilvarenbeek en Oisterwijk. De uitvoering gaat van start, onder andere met het realiseren van ongeveer 700 hectare natuur, de zogenaamde ecologische hoofdstructuur langs de Reusel. Hiervoor hebben de overheden ruim 4,5 miljoen euro vrijgemaakt. Maar ook agrariërs krijgen door de ruilverkaveling bedrijven met meer toekomst. In de gemeente Oirschot heeft het Spoordonks Dorpscafé subsidie gekregen voor het versterken van de leefbaarheid. In Reusel-De Mierden is er onder andere subsidie gekomen voor een fietspad bij de Burgemeester Willekenslaan en de recreatieve poort Peelse Heide. Het Natuurbelevingspad in Bladel wordt uitgevoerd, evenals het Mindervalidenpad Neterselse Heide. In Eersel zijn middelen ontvangen voor de Zorgboerderij Molenvelden en in Goirle is het wandelroutenetwerk De Hilver in uitvoering en heeft het project Kempisch Heideschaap inmiddels de Kempenlandtrofee gewonnen. Een groot deel van de subsidies is afkomstig van het Rijk en de Provincie, maar ook de gemeenten zelf hebben stevig geïnvesteerd in hun buitengebied.

Het Brabants platteland; er gebeurt meer dan je ziet

De gesubsidieerde projecten maken onderdeel uit van de herinrichting van het platteland, ook wel reconstructie genoemd. Op tal van plaatsen komen nieuwe natuurgebieden tot stand, krijgen rivieren de ruimte, blijven dorpen leefbaar en kan landbouw zich ontwikkelen op duurzame locaties. Samen dragen alle projecten bij aan een vitaal, mooi en schoon platteland voor alle inwoners en recreanten. Aan de uitvoering werken overheden, maatschappelijke organisaties en particulieren, onder de regie van provincie Noord-Brabant. In Kempenland werken zij samen in het Streekhuis Kempenland, gevestigd in Hilvarenbeek.