Te weinig aandacht voor arbo medewerkers buitendienst

Driekwart van de onderzochte overheidsorganisaties leeft de Arbowet niet goed na voor zijn medewerkers in de buitendienst. Zij hebben vaak niet genoeg oog voor de arbeidsomstandigheden van onder meer milieu-inspecteurs, parkeerwachters, rioolwerkers en rattenbestrijders.

Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij 148 gemeenten, vijf provincies, elf waterschappen en zes diensten van Rijkswaterstaat. Bij 75 procent van deze organisaties zijn een of meer overtredingen geconstateerd. Van echte misstanden was geen sprake. Meestal kon worden volstaan met een waarschuwing of een eis. Overigens geven de inspecties een goed beeld van de naleving van de Arbowet voor medewerkers in de buitendienst.

De buitendienstmedewerkers lopen uiteenlopende risico's, zoals bedreiging door het publiek, onveilige machines, valgevaar bij het onderhoud aan bruggen en sluizen en zwaar tillen bij het opruimen van kadavers.

De meeste overtredingen betroffen het ontbreken van maatregelen om agressie en geweld te voorkomen. Tegelijkertijd neemt de agressie tegen mensen met een publieke taak toe. Dit is een verontrustende ontwikkeling. Gemeenten en provincies nemen daarnaast onvoldoende maatregelen tegen biologische agentia, die bijvoorbeeld bij ongediertebestrijders en rioolwerkers de ziekten van Lyme en Weil kunnen veroorzaken. Het belangrijkste probleem bij de waterschappen is dat wordt gewerkt met machines zonder veiligheidsvoorzieningen en ondeugdelijke constructies.

De Arbeidsinspectie vindt de matige naleving van de Arbowet zorgwekkend. Ze gaat met de sectoren bespreken hoe zij meer aandacht gaan besteden aan de arborisico's in de buitendienst en hoe zij hierover voorlichting zullen geven. Dat is van belang omdat diensten vaak niet stilstaan bij de risico's van het werk of ze niet kennen. De gesprekken zullen plaatsvinden met Rijkswaterstaat, waterschappen en vertegenwoordigers van provincies en gemeenten. Over enkele jaren controleert de Arbeidsinspectie opnieuw: zijn er maatregelen genomen die hebben geleid tot verbetering?

Categorieën: Bestuur, Cultuur en recreatie, Economie, Financiën, Huisvesting, Internationaal, Landbouw, Migratie en integratie, Natuur en milieu, Onderwijs en wetenschap, Openbare orde en veiligheid, Overig, Recht, Ruimte en infrastructuur, Sociale zekerheid, Verkeer , Werk, Zorg en gezondheid

Bron: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid