Driekwart van de Nederlanders weet weinig over de voedselcrisis

17/11/2008 10:11

Oxfam Novib

OXFAM NOVIB start campagne LAAT BOEREN GROEIEN

Den Haag, 17 november 2008. Volgens een onderzoek van TNS/NIPO heeft driekwart van de Nederlandse bevolking het gevoel weinig tot niets te weten over de mondiale voedselcrisis. 2 op de 5 Nederlanders denkt geen bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van dit probleem, waardoor 900 miljoen mensen in de wereld honger lijden. Daarom start Oxfam Novib de campagne 'Laat Boeren Groeien'. De campagne geeft inzicht in de problemen die de voedselcrisis veroorzaken, en de mogelijke oplossingen.

'' De voedselcrisis is niet zozeer een probleem van schaarste, maar van ongelijke beschikbaarheid en verdeling. Honger in de wereld is onnodig. Een structurele aanpak kan daar verandering in brengen", aldus Farah Karimi, algemeen directeur van Oxfam Novib.

Onderzoeksbureau TNS/NIPO heeft in opdracht van Oxfam Novib onderzocht hoe groot de kennis van de Nederlandse bevolking is over de huidige voedselcrisis. Driekwart van de ondervraagden heeft het gevoel weinig tot niets te weten over de voedselcrisis in ontwikkelingslanden. Uit het onderzoek blijkt ook dat twee op de vijf Nederlanders denkt geen bijdrage te kunnen leveren aan de oplossing van de voedselcrisis.

Overal ter wereld zien Oxfam Novib en haar partnerorganisaties dat mensen steeds minder kunnen eten door de snel gestegen voedselprijzen. Arme huishoudens moeten besparen op gezondheidszorg, onderwijs en andere noodzakelijke behoeften. Zij besteden nu al 50 tot 80 procent van hun inkomen aan voedsel en kunnen dat niet meer opbrengen.

In de campagne 'Laat Boeren Groeien' staat de steun aan boeren en boerinnen in ontwikkelingslanden centraal. Jarenlang is de landbouwsector in deze landen verwaarloosd. Maar de vele kleinschalige boeren in ontwikkelingslanden zouden veel meer kunnen produceren als ze op een goede manier geadviseerd en ondersteund worden. Oxfam Novib en haar partnerorganisaties zorgen daarom voor landbouwtrainingen, de verstrekking van microkredieten en de aanleg van irrigatiesystemen en voor onderwijs en gezondheidszorg. Hierdoor kan de landbouw in ontwikkelingslanden een flinke impuls krijgen.

De campagne is te zien en te horen op radio en televisie. Joyce Ayikoru, een boerin uit Uganda, vertelt hoe haar leven door goede landbouwtrainingen drastisch is veranderd. Op www.oxfamnovib.nl/laatboerengroeien kunnen bezoekers interactieve animatiefilmpjes bekijken en zelf kiezen hoe ze iets tegen de voedselcrisis kunnen doen.





http://www.oxfamnovib.nl/laatboerengroeien