Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

2008

Verantwoord gebruik antibiotica van levensbelang 17 november 2008

Bijna de helft van de Nederlanders heeft een verkeerd beeld van de werking van antibiotica. Dit is één van de conclusies van onderzoek naar het gebruik van antibiotica in Nederland. Dit onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) in het kader van de eerste Europese Antibioticadag op 18 november. Deze dag heeft als doel mensen bewust te maken van het belang van juist gebruik van antibiotica. Daarom start het RIVM in samenwerking met SWAB, huisartsen, apothekers en andere gezondheidsbevorderende instellingen een publiekscampagne: Antibiotica, gebruik ze goed en alleen als t moet!

Veel mensen weten niet dat antibiotica alleen bacteriën doden en denken dat ze ook of uitsluitend virussen bestrijden. Bewustwording over juist gebruik is belangrijk omdat door gericht gebruik bacteriën zo lang mogelijk gevoelig blijven voor antibiotica. Als bacteriën namelijk ongevoelig worden, bestaat er het risico dat infecties door bepaalde bacteriën niet meer te behandelen zijn. De bacteriën zijn dan resistent tegen de gebruikte antibiotica. Omdat resistente bacteriën levensbedreigende infecties kunnen veroorzaken, is gericht gebruik dus van groot belang. Slechts een derde van de Nederlanders weet dat antibioticaresistentie ontstaat door veelvoudig en onjuist gebruik van antibiotica.

Grote verschillen
In veel Europese landen neemt de antibioticaresistentie toe. Het risico is reëel dat er in de toekomst geen effectief middel meer is voor ernstige infectieziekten zoals multiresistente tuberculose. Resistentieontwikkeling wordt dan ook gezien als een serieuze bedreiging van de volksgezondheid. Het gebruik van antibiotica in Europa varieert sterk. In Zuid-Europa ligt het over het algemeen erg hoog in vergelijking met Noord-Europa. Nederland kent het laagste antibioticagebruik van Europa, vooral dankzij de terughoudendheid van huisartsen bij het voorschrijven ervan. In Nederlandse ziekenhuizen vormen resistente bacteriën wel een toenemend probleem.

Europese dag
Hoewel het antibioticagebruik in Nederland tot drie keer lager is dan in andere Europese landen, is het toch zaak het gebruik zo laag mogelijk te houden. Nederland doet dan ook in volle overtuiging mee met de Europese dag die in alle lidstaten gehouden wordt. Ter gelegenheid hiervan vindt in Utrecht op 18 november een populairwetenschappelijk symposium plaats. De publiekscampagne Antibiotica, gebruik ze goed en alleen als t moet! gaat die dag van start en het Nederlands Huisartsen Genootschap presenteert een patiëntenbrief over Antibiotica en resistentie.

Publiekscampagne
De publiekscampagne is ontwikkeld om het belang van verantwoord antibioticagebruik aan te geven. De belangrijkste boodschap van deze campagne is: Antibiotica blijven effectief als we ze verstandig gebruiken; niet te vaak en op de goede manier. Uw arts weet wanneer u antibiotica nodig heeft en hoe u ze moet innemen. Volg het advies van uw arts, dan bestrijdt u de infectie goed.' Het informatiemateriaal is verkrijgbaar via GGDen, apothekers, postbus 51 en de website van het RIVM.

EINDE BERICHT