Gemeente Laarbeek


Koninklijke Landmacht oefent in de regio

De komende drie weken, van 17 november tot en met 4 december, oefent de Koninklijke Landmacht met diverse troepen in Noord Brabant en Limburg. Er nemen in totaal 500 militairen met rups- en wielvoertuigen aan deel, die in groepen van 40 man zullen opereren.

Stray Cat

Deze oefening, genaamd Stray Cat, dient als voorbereiding op een uitzending naar Uruzgan (Afghanistan), die voor deze eenheid van april tot en met augustus 2009 gepland staat. De oefeningen vindt plaats in het gebied dat zich uitstrekt van Oisterwijk tot Venray en van Landerd tot Weert en speelt zich af dagelijks tussen 8.00 en 22.00 uur. In het weekend wordt niet geoefend.

Wat staat er te gebeuren?

In de eerste oefenweek, van 17 tot en met 21 november kunt u colonnes tegenkomen in de omgeving. Deze bestaan uit groepen van zon 40 man, met ongeveer 10 rups- en wielvoertuigen.
In week twee van de oefening, van 24 tot en met 28 november, treft u in de omgeving diverse colonnes aan als zij zich verplaatsen naar diverse oefenterreinen en mobilisatiecomplexen in onder andere Lieshout. Ze bestaan uit groepen van zon 40 man, met ongeveer 10 rups- en wielvoertuigen. In deze week zullen ook Apache helikopters deelnemen aan de oefening.

In de derde en laatste week van de oefening, van 1 tot en met 4 december, verplaatsen verschillende groepen van zon 50 man, met ongeveer 10 rups- en wielvoertuigen zich in de omgeving. De groepen oefenen de zogenaamde sociale patrouilles. Daarbij komt u bewapende militairen te voet tegen, onder andere in Beek en Donk en Gemert. De wapens zijn niet geladen! De patrouilles bezoeken diverse scholen in deze plaatsen.

Op drie afgelegen locaties richten de troepen zogenaamde checkpoints in. Hier oefenen zij in het controleren van voertuigen op wapens en verdachte personen. Houdt u er rekening mee dat u onverwachts op zon checkpoint kunt stuiten.

Verder oefenen de troepen deze week het opzoeken van bermbommen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van oefenmijnen. Houdt u rekening met het mogelijk ontploffen van deze oefenmijnen, die overigens niet gevaarlijk zijn voor mens en dier. Donderdag 4 december rond twaalf uur s middags is de oefening afgelopen en vertrekken de troepen weer naar de kazerne.