Gemeente Laarbeek


IDOPs Aarle-Rixtel en Mariahout

AARLE-RIXTEL / MARIAHOUT - Eind 2007, begin 2008 zijn voor Mariahout en Aarle-Rixtel integrale DorpsOntwikkelingsProgrammas (iDOPs) opgesteld. Tijdens de afsluitende openbare bijeenkomsten zijn de uitkomsten van het iDOP gepresenteerd aan de gemeenteraad. Daarbij is afgesproken dat de in het iDOP genoemde plannen een vervolg krijgen.

De wensen en aanbevelingen van de inwoners van Aarle-Rixtel en Mariahout zijn verwerkt in zogenaamde opleggers. Hierin geeft de gemeente aan hoe uitvoering gegeven gaat worden aan de uitkomsten van het iDOP.

Voor Aarle-Rixtel gaat het om de volgende projecten:
1. Verbetering De Dreef
Dit project wordt momenteel verder uitgewerkt. De toneelzaal en naastliggende kantoorruimte van Savant worden aangepast en het gebouw wordt uitgebreid met een bibliotheekruimte. De voormalige gemeentewerf wordt geschikt gemaakt voor de scouting.
2. Ondersteuning startersvereniging
Binnenkort starten de gemeente Laarbeek en de startersvereniging samen het project realisatie starterswoningen aan de Broekelingstraat op.

3. Uitwerken centrumvisie
De wens om het centrum aantrekkelijker te maken scoorde hoog binnen het iDOP. Stichting Platform Aarle-Rixtel heeft inmiddels een eerste verkenning voor een centrumvisie gepresenteerd aan het college van burgemeester en wethouders. Op basis van de gepresenteerde ideeën gaan we samen onderzoeken welke vervolgstappen we hierin gaan nemen.

4. Ontwikkeling passantenhaven
Dit project omvat het verbeteren van het toeristisch-recreatief gebruik van de passantenhaven en het leveren van een bijdrage aan de ontwikkeling van Laarbeek, waterpoort van de Peel. Het plaatsen van informatieborden willen wij in overleg met de Gezamenlijke OndernemersOrganisaties Laarbeek (GOOL) realiseren. Voor de verdere ontwikkeling en van het project Laarbeek, waterpoort van de Peel zal opdracht verleend worden tot het opstellen van een haalbaarheidstoets.

5. Versteviging educatieve functie gebied Croy Dit project is opgenomen in de Croy-visie. Door middel van projecten als wandelroutes en scholenprojecten wordt de cultuurhistorie van het gebied uitgedragen. De gemeente Laarbeek, Stichting Streekontwikkeling Croy (SSC) en de Stichting Archeologisch Samenwerkingsverband Zuidoost-Brabant (SAS) voeren het samen uit.

6. Promotieactiviteiten Heikant
In buurtschap de Heikant is een wandelroute aangelegd in het biggetjesbos. Daaraan is een fietstocht gekoppeld: de ganzenroute. Voor de realisatie van deze activiteiten is geld beschikbaar gesteld. Voor de instandhouding ervan en voor nieuwe activiteiten wordt geld gereserveerd.

Voor Mariahout gaat het om de volgende projecten:
1. Het verbeteren positie Dorpsvereniging
De vereniging Zorg om het Dorp zal haar positie in het dorp verder uitbouwen en versterken. Stichting Welzijn Laarbeek ondersteunt hierbij. Het gaat om uitbreiding communicatie (folders, website), organiseren thematische dorpsbijeenkomsten, aanbieden deskundigheid en ondersteuning en verbetering administratie.
2. Verbreding speelvoorziening op het Oranjeplein De speelvoorzieningen op het Oranjeplein worden aangepast, zodat ze ook toegankelijk zijn voor kinderen met een beperking. Dit is een aanvulling op het project verbetering speeltoestellen. Dit project wordt in samenwerking met de ouders, Zorg om het Dorp en de gemeente gerealiseerd.

3. Realisatie starters- en seniorenwoningen Dit project is onderdeel van het plan de Hoge Suute. Inmiddels zijn de gronden verworven en kunnen op termijn de woningen worden gebouwd. Doel van het plan is het realiseren van starterswoningen en speciale voorzieningen voor ouderenhuisvesting. Ook moet het een extra kwaliteitsimpuls aan ouderenwoningen geven.
4. Inrichten Dorpsservicecentrum en meerdere welzijnsproducten vanuit het Buurthuis
Dit project omvat het uitbouwen van het Dorpsservicecentrum, het uitbreiden met extra welzijnsproducten en het verbeteren van de parkeervoorziening.

5. Bouwkundige aanpassing Openluchttheater Het openluchttheater Mariahout is een parel binnen het Laarbeekse culturele landschap. Maar deze parel moet grondig opgepoetst worden, zodat hij weer blinkt. De inwoners van Mariahout hebben aangegeven dat zij veel waarde hechten aan de instandhouding van het theater. Onlangs is een nieuw bestuur aangetreden voor het openluchttheater. Dit bestuur heeft verfrissende ideeën over uitbreiding van het programma-aanbod en uitbreiding van de exploitatie. Er ligt een plan voor achterstallig onderhoud, vervanging en herstel van de accommodatie.

6. Zorgboerderij Grootenhout
De coöperatieve vereniging Tot Uw Dienst wil een groepsopvang voor dementerende ouderen opzetten. Zo wordt op verantwoorde wijze dagverzorging geboden aan ouderen. Deze voorziening past om diverse redenen binnen het gemeentelijk beleid. Het ontlast mantelzorgers, is een voorziening dichtbij huis en past binnen de intentie om vraaggericht te werken.

7. Ontwikkeling wandelroutes
Tot slot heeft de Mariahoutse bevolking aangegeven dat er behoefte is aan ommetjes (kleine, korte wandelroutes gericht op ouderen en minder validen). Dit past in het gemeentelijk beleid om recreatieve wandelroutes te realiseren.

Uitvoering en financiering

Het realiseren van bovenstaande plannen kost veel geld. De provincie heeft al aangegeven om een belangrijk deel (ongeveer de helft) te willen bijdragen in de kosten. Daarnaast heeft de gemeente gelden gereserveerd voor het uitwerken van de iDOPs. Dit is toereikend om de plannen uit te voeren. Eerst moet de gemeenteraad de uitgaven echter nog goedkeuren. Daartoe is een voorstel opgesteld. Dit voorstel komt in de raadsvergadering op 11 december aan de orde. Voorafgaand wordt het voorstel besproken in commissievergaderingen.

Het voorstel voor de uitvoering en financiering van de oplegger iDOP Aarle-Rixtel wordt besproken tijdens een vergadering van de commissie maatschappelijke zaken op dinsdag 18 november 2008 om 19.30 uur. Omdat wij de resultaten graag kenbaar maken aan de inwoners van Aarle-Rixtel, vindt deze commissievergadering plaats in De Dreef, De Duivenakker 76. Graag nodigen wij u uit om te komen luisteren naar wat wij willen gaan doen met uw inbreng in het iDOP Aarle-Rixtel.

Ook voor Mariahout is een voorstel gemaakt. Dit voorstel komt aan de orde tijdens een vergadering van de commissie ruimtelijke zaken op woensdag 19 november 2008 om 19.30 uur, in het Buurthuis, Bernadettestraat 43 in Mariahout. Inwoners van Mariahout zijn van harte welkom om kennis te nemen van de plannen, zoals wij die in Mariahout willen gaan uitvoeren.

Ook voor Lieshout en Beek en Donk zijn inmiddels iDOPs opgesteld. Wij beraden ons nog over de wijze waarop uitvoering gegeven kan worden aan deze programmas.

U bent van harte welkom tijdens de commissievergaderingen op 18 november in Aarle-Rixtel en op 19 november in Mariahout.