Technologie Stichting STW

Slimme rotors voor effectievere windturbines

woensdag 5 november 2008

De steeds groter wordende rotors van windturbines zijn kwetsbaar bij onder andere windturbulentie. Daarom maakte Jan-Willem van Wingerden bij de Technische Universiteit Delft een âslimmeâ rotor die zich met sensoren, kleppen (flaps) en regelaars aanpast aan verstoringen in de windsnelheid. De rotor is geschikt voor windturbines met een diameter groter dan 150 meter en gaat 20 jaar onderhoudsvrij mee.

Van Wingerden ging op zoek naar een nieuw concept voor windturbines vanwege het feit dat ze, omdat ze steeds groter worden, gemakkelijker beschadigen door bijvoorbeeld windvlagen. Hij gebruikte het idee van kleppen aan de achterrand van vliegtuigvleugels, waarmee piloten de liftkrachten sturen. Bij windturbines moest hij die besturing automatisch maken, met simpele kleppen (flaps) omdat onderhoud vrijwel onmogelijk is. Bovendien moeten de flaps zich aanpassen aan verstoringen in de windsnelheid (turbulentie of vlagen). Daarom ontwikkelde hij een slimme rotor met sensoren, flaps en regelaars.

In nauwe samenwerking met regeltechnici, aerodynamicists, materiaalkundigen en windturbine experts kwam hij tot een concept rotor. Vestas, de in het project participerende windturbinefabrikant uit Denemarken, gaat in 2010 een full-scale prototype van een slimme rotor ontwikkelen.

Promotie: 17 november, Technische Universiteit Delft

Meer info: * Dr.ir. J.W. van Wingerden J.W.vanWingerden@tudelft.nl (015) 278 79 99 Promotor: Prof.dr.ir. M.H.G. Verhaegen