Gemeente Westervoort

Eenmalige uitkering sociale minima

Door de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is extra geld aan de gemeente Westervoort verstrekt in het kader van armoedebestrijding. Het bedrag wordt besteed aan een eenmalige uitkering aan huishoudens met een inkomen tot 120% van het sociaal minimum en bedraagt EUR 50,- per huishouden. De gemeente Westervoort vindt armoedebestrijding een belangrijk onderwerp en geeft graag uitvoering aan de regeling.

De eenmalige uitkering is bedoeld voor huishoudens met een inkomen tot 120% van het minimumloon. Er zijn voorwaarden gesteld aan de hoogte van het netto inkomen van een gezin. Dit verschilt voor bijvoorbeelden gehuwden, 65-plussers of voor alleenstaande ouders. Voor het

vermogen (bijvoorbeeld spaargeld, bezittingen en dergelijke) geldt ook een maximum bedrag, dat niet overschreden mag worden.

De gemeente heeft al een groot aantal huishoudens in beeld die voldoen aan de criteria. Het betreft huishoudens die een uitkering ontvangen op grond van de Wet werk en bijstand (WWB), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW), de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) en het Besluit bijstandsverlening zelfstandigen (Bbz 2004). Daarnaast gaat het om huishoudens die op grond van de bijzondere bijstand of de reductieregeling een bijdrage ontvangen, die een collectieve ziektekostenverzekering hebben via de gemeente of kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen ontvangen. Zij ontvangen van de gemeente Westervoort een eenmalige uitkering van EUR 50,-. Hier hoeft geen aanvraag voor worden ingediend. De betaling vindt plaats in de eerste week van december 2008.

Huishoudens die niet bij de gemeente bekend zijn, maar wel voldoen aan de criteria, moeten om in aanmerking te komen voor de eenmalige uitkering een aanvraag indienen bij de gemeente. Dit kan bij het gemeentehuis, afdeling Publiekszaken, op werkdagen tussen 8.00 en 12.30 uur. Het indienen van een aanvraag, via het aanvraagformulier kan tot 1 maart 2009. Op de website www.50eurovoorminima.nl kunnen inwoners van Westervoort berekenen of zij recht hebben op deze eenmalige uitkering.

Dorpsplein 1 6931 CZ; P: Postbus 40 6930 AA; T: (026) 3179911; F: (026) 3113623 E: gemeente@westervoort.nl