Oorlogsverslagen Amsterdamse studenten gebundeld

17/11/2008 10:27

Pauw, Sanders, Zeilstra & Van Spaendonck

Prof. dr. Ivo Schöffer neemt eerste exemplaar in ontvangst

Zaterdag 15 november is onder grote belangstelling in het Amsterdamse Felix Meritis het boek 'Dispuutgezelschap MARNIX 1940-1945' gepresenteerd. Het geeft een gedetailleerd verslag van de ervaringen van dit studentendispuut tijdens de oorlogsjaren. De bundel bevat talloze brieven, foto's en krantenknipsels uit verschillende privé-collecties. Eén van de initiatiefnemers achter het samenstellen van deze bundel is Johan van Gogh, zelf jarenlang actief lid van het dispuutgezelschap MARNIX.

De bundel bestaat uit drie delen en begint met een inleiding van Jonathan Israël over de opstand tegen Spanje die hij in een breed, Europees verband zet. Daarna beschrijft Martin van Gelderen de rol van de historische figuur Philips van Marnix. Centraal daarin is de eerste vrije vergadering van de Staten van Holland en West-Friesland. Tenslotte komt een andere cruciale periode in de geschiedenis van ons land aan de orde, de Tweede Wereldoorlog. Daarbij is sprake van een andere Marnix, een studentendispuut dat in het eerste oorlogsjaar opgericht werd. Alexander Münninghoff intevviewde hiervoor verschillende personen die de oorlogstijd van het dispuut van dichtbij hebben meegemaakt.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.