Gemeente Dongeradeel



---

Dongeradeel: krachtige fusiegemeente nodig in Noordoost Fryslân

Noordoost Fryslân heeft een krachtige en transparante fusiegemeente nodig die vanaf 2012 voor langere tijd haar ambities kan waarmaken. Dit meerderheidsstandpunt over de toekomstvisie hebben B en W van Dongeradeel vandaag, maandag 17 november, bekendgemaakt. De fusiegemeente kan gevormd worden door de huidige gemeenten Dongeradeel, Dantumadeel, Kollumerland c.a. en Ferwerderadiel.

Dongeradeel wil het initiatief nemen in de herindelingsdiscussie in Noordoost Fryslân, zegt burgemeester Baas. Uitgaande van de eigen kracht en de bijzondere positie in de regio zal Dongeradeel haar verantwoordelijkheid nemen en een leidende rol spelen in de totstandkoming van deze nieuwe gemeente rond het bestuurlijke en regionale centrum Dokkum.

Burgemeester en wethouders van Dongeradeel vinden dat de bestuurskracht van de gemeente op peil moet blijven. Daarnaast vragen verschillende ontwikkelingen om een sterke gemeente, zoals een groeiend aantal taken dat door het Rijk aan gemeenten wordt overgedragen, meer zelfbestuur en maatschappelijke ontwikkelingen als vergrijzing, individualisering en schaalvergroting. Daarom is een fusiegemeente rondom Regiostad Dokkum nodig, concludeert het college. Alleen wethouder Willemsma stemt niet in met dit besluit.

Het college heeft het standpunt over de toekomstige positie van Dongeradeel vandaag medegedeeld aan de medewerkers, de raad en buurgemeenten. Maandag 17 november (Ternaard), donderdag 20 november (Anjum) en donderdag 4 december (Dokkum) organiseert de raad inspraakavonden waarin de inwoners hun mening kunnen geven over verschillende toekomstvarianten voor de gemeente. In januari 2009 zal de raad een richtinggevende uitspraak doen over de toekomst van Dongeradeel.

Klik hier voor de B&W notitie fusie vanuit eigen kracht