Voedsel en Waren Autoriteit

Verbetering bereiding zuigelingenvoeding in ziekenhuizen

17 november 2008 - nieuwsbericht

De richtlijnen van de werkgroep Infectiepreventie worden steeds beter nageleefd bij de bereiding van zuigelingenvoeding in ziekenhuizen. Hierdoor worden de voedselveiligheidsrisico's voor zuigelingen verminderd. Uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) blijkt echter dat sommige ziekenhuizen de temperatuursbeheersing bij de opslag van zuigelingenvoeding nog onvoldoende onder controle hebben. Bij het onderzoek vergeleek de VWA de onderzoeksresultaten uit 2006 met 2007.

Het VWA-onderzoek maakt onderdeel uit van een integrale aanpak van rijksinspecties voor ziekenhuizen dat vanaf 2006 van start is gegaan. Onder regie van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) maken de rijksinspecties duidelijk op welke manier ze de activiteiten onderling afstemmen. De VWA heeft gekeken naar de hygiëne in de centrale keukens en de afdelingskeukens.

De VWA heeft samen met de IGZ de resultaten van het onderzoek onder de aandacht gebracht van de raden van bestuur van de ziekenhuizen. In het voorjaar 2009 inspecteert de VWA opnieuw de centrale keukens van de ziekenhuizen en de afdelingskeukens waar zuigelingenvoeding wordt klaargemaakt.

Meer informatie:

* Factsheet 'Bevindingen inspecties in centrale keukens en afdelingskeukens in ziekenhuizen 2007-2008'