Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


17 nov 2008

Eén leergang assistentopleiding voor vmboers naar mbo

Vanaf volgend schooljaar wordt de assistentopleiding van het mbo gecombineerd met het vmbo.

Dit betekent dat leerlingen al in het derde of vierde leerjaar van het vmbo kunnen starten met een mbo niveau-1-opleiding. Dat heeft het kabinet op voorstel van staatssecretaris Van Bijsterveldt besloten. Middelbare scholen krijgen de gelegenheid om een kwetsbare groep leerlingen op maat onderwijs aan te bieden. Deze mogelijkheid biedt een steun in de rug aan leerlingen die dat nodig hebben en vermindert de kans op voortijdig schoolverlaten, aldus Van Bijsterveldt.

De assistentopleiding in het vmbo combineert het beste van beide werelden: de vertrouwde omgeving en intensieve leerlingbegeleiding van het vmbo met de praktijkgerichte beroepsopleiding van het mbo. Afgelopen vier jaar hebben ruim honderd vmbo-scholen hier succesvol mee geëxperimenteerd. Door deze leerroute vallen leerlingen minder snel uit tijdens de overstap van het vmbo naar het mbo. Bovendien vergroot de leergang de kans op het doorleren tot een startkwalificatie (mbo niveau 2). De assistentopleiding in het vmbo is uitsluitend bedoeld voor leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg die moeite hebben met het schoolritme.

De vmbo-scholen en mbo-instellingen zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor de leergang en voor de betrokken leerlingen. Een samenwerkingsovereenkomst moet onder meer het programma-aanbod, de examinering en diplomering en de onderwijskwaliteit garanderen.

Na afronding zijn leerlingen klaar voor de arbeidsmarkt en opgeleid als assistent voor een specifieke sector, bijvoorbeeld voor de technische sector. Vorig schooljaar hebben bijna duizend leerlingen het experiment doorlopen. Om de leergang permanent mogelijk te maken past staatssecretaris Van Bijsterveldt de Wet op het voortgezet onderwijs en Wet educatie en beroepsonderwijs aan.


*

*

*

*

*


* verschillende data 2008 en 2009
Wegwijs in de wereld van creatieve technologie in educatie

* 11, 18 en 25-11-2008
Managementcolleges Bedrijfsvoering in het Onderwijs

* 17-11-2008
Dé Onderbouwmanifestatie